Zenginlerden Alıp Yoksullara Veren “Robin Hood Bankacı”

Dolomiti dağlarındaki Forni di Sopra kasabasında Banca di Carnia e Gemonese’de yıllardır müdürlük yapan Gilberto Baschiera, İtalya’da mali krizin etkisini iyice hissettirmeye başlamasından sonra “emeklileri ve gençleri yalnız bırakan sisteme isyan etti”. 2009 yılında bir müşterinin kredi başvurusu banka tarafından reddedilince Baschiera, duruma müdahale etmeye karar verdi. Bu tarihten itibaren, kredi başvurusu reddedilen ya da maddi durumu kötü olan banka müşterilerinin hesaplarına azar azar para aktarmaya başladı. Baschiera, bu şekilde yoksul müşterilerin hesaplarında daha fazla para görüneceğini ve kredi almaya hak kazanacaklarını hesaplıyordu. Bu krediler çıktıktan sonra da aldığı parayı sahiplerine iade etmeyi planlıyordu. Ancak bazı krediler çıkmayınca ve bazı müşteriler de “ödünç” parayı iade etmeyince Baschiera’nın sistemi açık vermeye başladı.

7 yılın sonunda 1 milyon euro’nun üzerinde parayı zenginlerin hesaplarından alıp yoksullara aktardığı ortaya çıkınca hesaplarından para aldığı müşterileri tek tek arayıp bunu neden yaptığını anlatan Baschiera hakkında “görevini kötüye kullanmak ve dolandırıcılık” suçlamasıyla dava açıldı.

İtalya’da basının “Robin Hood bankacı” olarak adlandırdığı Baschiera, 2 yıl hapse mahkum edildi, bankadaki işinden kovuldu ve evine el konuldu.