Stresle İlgili Beyin Alanları Depresyondaki İnsanlarda Daha Büyük

Dünya Sağlık Örgütü‘nün (WHO) verilerine göre dünyada 322 milyon insan depresyondan muzdarip.

Sol Hipotalamus.

Bu sayı dünya nüfusunun yaklaşık %4,4‘üne denk geliyor. Depresyonun hem genetik hem de çevresel faktörlerden kaynaklandığı biliniyor. Depresyona meyilli insanlar stresli durumlarda hastalığa meyletmeyen insanlara göre daha fazla reaksiyon veriyor.

Almanya’nın Leipzig kentinde bulunan Max Planck Enstitüsü‘nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği yeni bir çalışma, depresyon ve stres ilişkisine ışık tutuyor.

Bilim insanları çalışma kapsamında depresyon ya da bipolar bozukluk hastası 84 kişi üzerinde beyin görüntüleme çalışmaları yaptılar. Bu görüntüleri sağlıklı yetişkinlerin beyin görüntüleriyle karşılaştıran araştırmacılar, depresyon ve bipolar bozukluk hastalarında beynin sol hipotalamus bölgesinin sağlık yetişkinlere göre %5 oranında daha büyük olduğunu tespit ettiler.

Hipotalamus, depresyonun nörobiyolojisinde önemli rol oynayan bir beyin bölgesi. Zira beyinde stresli olaylara yanıt olarak kortizol salgılanmasını sağlayan HPA aksının (hypotalamus-hipofiz-adrenal aks) başlangıç noktası. HPA aksı stresli olaylar karşısında aktive olarak kortizol salgılatıyor. Depresyondaki insanlarda aksın bozulabildiği biliniyor.

Elbette bu sonuçtan hızlı bir çıkarım yapmak doğru olmaz. Depresyondaki insanların hipotalamusları büyüyor olabileceği gibi, hipotalamusu büyük insanların depresyona meyilli olması da mümkün.

Hangisinin sebep, hangisinin sonuç olduğu ilerleyen dönemdeki çalışmalarla açığa çıkacaktır.

Kaynak: Nöroblog