3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu Kuruldu

Sömürülen, iş cinayetleriyle katledilen, pek çok adaletsizlikle karşı karşıya kalan ve son olarak gözaltına alınıp tutuklanan 3. Havalimanı işçileri ile dayanışmak için çok sayıda sendika, siyasi parti ve devrimci örgüt bir platform oluşturma sürecine girmişti.  Bugün de bir araya gelen çok sayıda örgüt, platformun kuruluşunu açıklamak üzere Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın toplantısı, kuruluş deklarasyonunun yapılacağı açıklama öncesi bir sinevizyon gösterisi ile başladı. Ardından platformun oluşma süreci anlatılarak işçilerin tutuklanmasına yönelik tepki dile getirildi. İnşaat İş Sendikası adına İsmail Şahin, Dev Yapı İş Sendikası adına Nihat Demir ve avukat Ahmet Baran Çelik sürece dair konuşmalar gerçekleştirdi.

Avukat Çelik, açıklamasında gözaltı sayısı hakkında bir mutabakat olmadığını, darp edilenlerin sayısının hala bilinmediğini söyledi. Şu an bilinen tek şeyin tutuklama sayısı olduğunu belirtti, direniş sonrası gözaltına alınanlara yapılanları anlattı. Avukatların karakollara alınmadığını belirten Çelik, patronların ise zaman zaman içeri girip çıktığını açıkladı. Avukat Çelik, “İşçileri gözaltına alan sadece jandarma ve polis değil aynı zamanda İGA yetkilileridir, bunu işçilerin anlatımlarından örnekler ile biliyoruz. Ayrıca İGA yönetimi işçileri şantiyede de darp etti” dedi. Devam eden Çelik, “Savcılığın Çağlayanda olduğu söylendi ancak burada herhangi bir bilgi elde edilemedi. Savcılığın Gaziosmanpaşa Adliyesi’nden olduğunu 3 gün sonra öğrenebildik.” diyerek farklı dernek ve platformlardan avukatlarla toplanarak bir avukatlar platformu da oluşturulduğunu, bu platform aracılığıyla kendilerinin de sağlıklı bilgi sahibi olacaklarını belirtti.

Avukatın açıklamalarının ardından ise Beyza Üstün tarafından platformun kuruluş metni okundu, basının soruları cevaplandırıldı. Salonda bulunanların soru ve katkılarından sonra ise 3 Maymun adlı tiyatro oyununun fragmanı gösterilirken bu oyunun gösteriminin platform tarafından yapılacağı açıklandı. Fragmanın ardından basın toplantısı sona erdi.

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu Basın Açıklaması
08/10/2018
 
 3. Havalimanı’ndaki insanlık dışı barınma-beslenme-ulaşım koşullarına, yaşanan iş cinayetlerine, ücretlerin düzensiz ödenmesi ve sigorta primlerinin eksik yatırılmasına, onur kırıcı muamelelere karşı birikmiş işçi öfkesinin patlamasından sonra başlayan işçi ve sendikacı tutuklamaları devam ediyor.

Direnişin kendisi İGA patronları ve onları denetlemekle görevli Çalışma Bakanlığı ve yetkili tüm resmi merciler hakkında bir suç duyurusu anlamını taşıyan taleplerle tarihe geçti.
 Yetkililer bu talepler sayesinde açığa çıkan gerçeklerle ilgili hızla işlem başlatmak yerine İGA patronlarını korumaya aldılar. Tüm kamera kayıtlarını didik didik ederek direnişte “köle değiliz” diye haykıran, tutum alan işçileri teker teker ya da gruplar halinde tutuklamaya devam ediyorlar.

Yaklaşık 600 işçiyi gözaltına alıp, aralarında dört İnşaat-İş yöneticisi ve en son 5 Ekim’de DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un da olduğu beş sendikacı ile 30 işçinin tutuklanması; direnme ve örgütlenme hakkına yapılmış açık bir saldırıdır. Anayasa ihlalidir.

Bizler çeşitli sendikalar, kitle örgütleri ve demokratik kurumlar, duyarlı kişiler olarak bir araya gelerek 3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu’nu oluşturduk. Bu Platformla haksız-hukuksuz şekilde tutuklanan işçiler ve sendikacılar ile dayanışma içinde olacağımızı, 3. Havalimanı şantiyesinde çalışan arkadaşların bir isyanla deklare ettikleri taleplerinin takipçisi olacağımızı belirtiriz.

Arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması, parasız-pulsuz konuldukları cezaevindeki ihtiyaçlarının-mağdur edilen ailelerinin yaralarının sarılması için ortak bir çaba içinde olacağımızı vurgularız.

Platformumuz, işçilerin direnme hakkına saygı duyan, insani taleplerini sahiplenen, onların bu şekilde mağdur edilmeleri karşısında vicdani bir sorumluluk duyan tüm kurum ve bireylere açıktır.