Devlet-Şirket El Ele: İşçilerin Alacaklarını Gasp Edip, Kovdular

Ankara Etlik Şehir Hastanesi inşaatında, ŞRD 3K adlı  taşeron şirketin işçilerinin 3 aylık alacakları ödenmedi. Şirketin patronu, alacaklarını almak için şantiyenin koğuşlarında bekleyen işçileri, polis çağırarak şantiyeden attı. Hastane inşaatında alçıpan işi yapan taşeron işçiler, 3 aydır yatmayan maaşlarını almak için şantiyede şirket yetkilileri ile görüşmeye çalışıyordu. Şantiyede alacakları ödenmeyen 130 işçinin olduğu, bu işçilerden çoğunun maaşları ödenmeden şantiyeden ayrıldığı, geriye yaklaşık 30 işçinin bekleyişini sürdürdüğü öğrenildi. İşçi temsilcilerinin şirket yetkilileri ile toplantı yaptığı sırada şantiyeye çağrılan çevik kuvvet işçileri zorla dışarı çıkararak devlet-şirket işbirliğine imza atıldı.

Devlet iktidarının, tıpkı şehir hastaneleri gibi prestij projelerinden olan 3. Havalimanı direnişi sırasında da benzer bir icraat hayata geçirilmiş, gözaltına alınan işçiler şirketin “gözaltı aracına” dönüştürülmüş işçi servisi araçlarıyla polis ve jandarma karakollarına götürülmüştü. Önümüzdeki süreçte, 3. Havalimanı Direnişi ve Etlik Şehir Hastanesi’nde yaşanan devlet-şirket işbirliğindeki hak gaspı, sömürü ve adaletsizliklerin sürmesi ise muhtemel.

Etlik Şehir Hastanesi işçileri, şantiyedeki çalışma koşulları ve kötü yemekler nedeniyle geçtiğimiz aylarda şantiye içinde eylemler gerçekleştirmişti.