Anarşist Tutsak Umut Fırat Süvarioğulları İçin Basın Toplantısı

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), 25 yıldır hapishanede olan anarşist tutsak Umut Fırat Süvarioğulları için gerçekleştireceği basın açıklamasına çağırıyor.

Basına ve Kamuoyuna;

Devrimci Anarşist tutsak Umut Fırat Süvarioğulları, 2 Eylül 1994 tarihinden bu yana tutsak. Duvarlara slogan yazma ve bildiri dağıtma gibi “suç”lar sebebiyle, çeyrek yüzyıldır çeşitli hapishanelerde tutuluyor.

Umut Fırat Süvarioğulları, 24 yıldan fazla bir süre önce çeşitli bahanelerle gözaltına alınmış ve yaşadığı ilçede gerçekleşen çeşitli eylemlerden sorumlu tutulmuştur. Süvarioğulları’nın ifadesi işkence altında kendisine imzalattırılmış ve bu ifadelere de dayanılarak Süvarioğulları, İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 12.08.1998 tarihinde “vatan topraklarından toprak bölmeye yönelik olarak eylem gerçekleştirmek” suçlaması ile müebbet ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Dava dosyası AİHM mahkemesi önüne götürülmüş ve AİHM, mahkeme heyetinde askeri hâkim olması dolayısıyla diğer başvuru sebeplerini incelemeye gerek dahi duymadan “adil yargılanma ilkesinin ihlal edildiği”ne kanaat getirmiştir.
Ancak gözaltı, yargılama ve tutuklama süreçlerinde işletilen hukuksuzluk, AİHM kararı sonrası da sürdü ve yargılamanın yenilenmesi prosedürü başvurulara rağmen işletilmedi. Avukatların ısrarlı başvuruları ve yasal değişiklikler sonucunda yeniden yargılama talebi kabul edildiğinde, Umut Fırat ilk kez 07.04.2016 tarihinde mahkemeye çıktı.

Yeniden yargılamanın ilk duruşmasından beri görülen her duruşmada, tahliye talebi tekrar edilse de mahkeme talebi reddetmeyi sürdürdü. Kararın açıklanacağı duruşma ise 19 Ekim 2018 tarihine ertelendi. Önümüzdeki Cuma günü Umut Fırat hakkındaki nihai karar açıklanacak.

Bu hukuki sürecin ayrıntılarını ve Umut Fırat Süvarioğulları’na çeyrek asırdır yaşatılan tutsaklığını Çarşamba günü saat 13:00’te İnsan Hakları Derneği İstanbul şubesinde kamuoyuyla paylaşıyor ve basını da bu açıklamamızı takip etmeye davet ediyoruz.

Tarih: 17.10.2018 Çarşamba
Saat: 13.00
Yer: İHD İst. Şubesi Toplantı Salonu

TUTSAKLARLA DAYANIŞMA İNİSİYATİFİ