İskoçya’da Kadınlar Maaş Eşitsizliğine Karşı Sokakta

İskoçya’nın Glasgow şehrindeki kadınlar, yaklaşık 1 hafta önce aynı işi yaptıkları erkeklerle eşit maaş talep etmek için greve gideceklerini duyurmuştu.

Glasgow Şehir Konseyi’ne kayıtlı ve temizlik, bakıcılık, çöpçülük gibi mesleklerde çalışan kadınlar, erkeklerle eşit maaş taleplerini haykırmak için bugün sabah 07:00’den itibaren İngiltere’nin gördüğü en büyük grevlerden birini başlattılar.

Kadınlar, 2006 yılından beri erkeklerle eşit ücret almak için mücadele ediyor. O tarihte uygulanan yerel çalışma yasasına göre; “genellikle kadınların yaptığı iş” tanımına giren meslekler (hasta bakıcılık, temizlik vs.), “genellikle erkeklerin yaptığı iş” tanımına giren mesleklerden (madencilik, inşaat vs.) saat başına 3 Sterlin daha az maaş alıyor. Sigorta işlemlerinde ise erkekler kadınlardan daha avantajlı konumda.

Maaşların düzenlenmesi için 10 aydır gerçekleşen konuşmaların sonuç vermemesi üzerine, yaklaşık 12 bin kadın bugün Glasgow sokaklarındaydı. Yarına kadar devam edecek olan genel grev sebebiyle pek çok okul ve bakım evi hizmet vermeyi durdurdu.