OHAL Komisyonu: 39 Bin Başvuruya Ret

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında 20 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL kapsamında çok sayıda KHK çıkarılmıştı. KHK’lara itirazda bulunmak isteyenler için OHAL Komisyonu’na başvuru yapılması istenmişti. Komisyon 23 Ocak 2017’de kurulmuş, ilk kararlarını 11 ay sonra vermeye başlamıştı.

OHAL Komisyonu, kanun hükmünde kararnamelerle ihraç edilenlerin yaptığı 42 bin başvurunun incelendiğini, 3 bin kişinin göreve iade edildiğini açıkladı.

Açıklanan bu kararla göreve iade edilen 3 bin kişi yükseltilse de, geriye kalan on binlerce kişinin ne olacağına ilişkin herhangi bir bilgilendirme yok. OHAL ile beraber işten atılanlar, “terör soruşturması” neden gösterilerek bu yaptırıma maruz kalmışlardı. Devlet, 15 Temmuz sonrası, “tehlikeli” gördüğü çalışanları neden göstermeksizin bulundukları konumlardan uzaklaştırmıştı. OHAL Komisyonu’yla yaptırımlara itiraz edilebileceği söylenerek, hukuka uygunluk izlenimi yaratılmıştı. 39 bin başvuruya ret cevabıyla komisyon, devletin hukukunun ne olduğunu bir kez daha gösterdi.