Kızılcaköy’de Saldırılara Rağmen Direniş Sürüyor

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde kurulması planlanan Jeotermal Elektrik Santrali (JES) için köylüler direnişi sürdürüyor. JES kurulacak alanın çit ile çevrilmeye başlandığının bilgisini alan köylüler, şirket yetkililerinin güvenliği için bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri ile karşı karşıya geldi.
110 günü geçkin süredir JES nöbeti tutan Kızılcaköylüler 38 dönümlük bir arazide kurulması planlanan JES için şirket tarafından hazırlıkların başladığı bilgisini alan mahalleli çeşitli engellemelere rağmen soluğu çalışmaların yapıldığı arazide aldı. Şirket çalışanlarının karşısına çıkan halk jandarmanın barikatı ile karşılaştı.  Köylüler firma yetkililerinin gitmesini istedi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu çıkmadan yapılan çalışmanın yasaya aykırı olduğunu belirten köylü ile şirket yetkilileriyle tartıştı. Jandarma JES’e karşı direnen köylülere saldırdı. Jandarmanın saldırısı 3 kadın çeşitli yerlerinden yaralandı. Askerlerin itmesi sonucu ayaklar altıda kalan Kızılcaköylü bir kadın da bayıldı.

Özellikle kadınların ön planda olduğu direnişte jandarma köylüleri ‘yapacak bir şey yok’ diye ikna etmeye çalışırken, sayıları her geçen an artan köylüler ise topraklarında JES istemediklerini, kuyu açılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi.