İzmir Şehir Hastanesi İnşaatı İşçileri İş Bıraktı

İzmir Bayraklı’da bulunan şehir hastanesinin inşaatında çalışan 380 civarında işçi 2-3 aydır ücret alamadıkları için iş bıraktı. İşçiler, yol parası bulamadıkları için şantiyeye gelemediklerini, tüplerinin bittiğini ve çocuklarına ilaç alamadıklarını dile getirdi.

“Beş yıldızlı otel konforunda” şeklinde tanıtımı yapılan bu şehir hastanesinin inşaatında çalışan 380 civarında işçi aylardır ücretlerini alamıyordu. Hastanenin yapımı, iktidara yakınlığı ile anılan Gama-Türkerler ortaklığı tarafından yürütülürken, işçiler alt taşeron şirket Kulak-Mev ortaklığı bünyesinde çalışıyor. Kulak-Mev ortaklığı ana binanın yapımını üstlenmişti. Şantiye daha önce de işçi çıkarmalarla gündeme gelmişti.

Her iki şirket de ücretlerin ödenmesi konusunda sorumluluğu birbirine atıyor. Gama-Türkerler yetkilileri ödemenin bir kısmını yaptığını Kulak-Mev’in işçilere ödeme yapmadığını ileri sürüyor. Kulak-Mev’in yetkilileri ise ortalıkta yok. Kulak İnşaat’ın sitesinde ihalenin teslim tarihi kasım 2018 olarak belirtiliyor.

İşçilerin büyük bir kısmı şantiyede kalıyor, diğerleri ise İzmir’de yaşıyor. İşçiler “Çocuklarımıza ilaç alamıyoruz, yol paramız olmadığı için işe gelemiyoruz. Evde tüpümüz kaynamıyor. Kiramızı, faturalarımızı ödeyemiyoruz. Her iki patron temsilcilerinin de söylediklerine inanmıyoruz. Gama-Türkerler bizlerin mağdur olmaması için adım atmadı ve ihale sözleşmesine uygun davranmıyor. Gama-Türkerler parayı kontrol etmiyor, ‘İş bitsin de ne olursa olsun. İş bitince de kapının önüne koyarım’ mantığıyla hareket ediyor. Krizi de biraz bahane ediyor gibi geliyorlar. Kötü yönetimi alışkanlık haline getirmişler. Şantiyedeki diğer şirketlerde sorun yok” diyerek iş bırakma eylemine başladı.