Milas’ta Bulunan Maden Ocağında İş Cinayeti

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan bir feldispat madeninde göçük gerçekleşti. Gereken önlemlerin alınmadığı madende en az 1 işçinin yaşamını yitirdiği söyleniyor.

Bugün saat 10:30 sularında gerçekleşen göçükte 4 işçi enkaz altında kaldı. Arama kurtarma çalışmaları sırasında 1 işçinin cansız bedenine ulaşılırken 1 işçinin de ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı bilgisi geldi.

Öte yandan, ağır yaralı olan işçi de dahil enkaz altında kalan 4 işçinin de iş cinayetinde yaşamını yitirdiğine dair teyit edilemeyen bilgiler bulunmakta. Ancak henüz net bir bilgi yok.

Milas’ta yaşanan maden kazasını Evrensel’e değerlendiren Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel şunları söyledi: “Bize gelen bilgilere göre Muğla’nın Milas ilçesinde özel sektöre ait tek kademe halinde çalışan feldspat ocağında meydana geldi. Kademenin yüksekliği 40 metre. Burada bir kenarı 8-10 metre yüksekliğinde olan bir ana kütle ve beraberinde 50-60 tane irili ufaklı kavlakların düşmesi sonucu oluşmuş bir kaza. Kavlakların altında bir kamyon ve iş makinesi kaldığı düşünülüyor. 3 işçinin altta olduğu birinin cansız bedenine ulaşıldığı söyleniyor. Gelen bilgilere göre umut bulunmamakta ama umudumuzu yaşatmak istiyoruz. Kazanın en önemli nedeni ocakta kademe yapılmaması ve şevlerin oluşturulmaması. 30-40 metrelik tek kademeli ocakta kavlak kontrolü zorlaşıyor. Çok rahatlıkta önlenebilecek bir kazayken üç işçinin kayaların altında kaldığı bir kaza oldu.

Maliyet hesabı nedeniyle tek kademe yapıyorlar. Mühendis emeği dahi maliyet olarak görünüyor. Türkiye’de bilimsel madenciliğe önem verilmediği için ocaklarımız bilim ve tekniğe göre de çalıştırılmıyor. Ekonomik nedenler, bilim ve tekniğe uygun olarak yapılmaması ölümlere neden oluyor.

Maden kanunundaki düzenlemelerle bu sorunların çözülmeyeceğini söylemiştik. Soma’dan sonra toplu ölümler yaşanmadı ama 4-5 kişilik ölümlerin olduğu pek çok kaza oldu. Biz o zaman da Soma’dan sonra kazalar devam edecek demiştik. Ve kazalar devam etti. Önlenebilecek kazalar, ölümlere neden oluyor”, dedi.