1 Mayıs’ta Genç İşçi Derneği ve Anarşist Gençlik Meydanlardaydı

1886’dan Bugüne “Günde 8 Saat” Mücadelesi

1 Mayıs 1886’da 350 bin işçi Chicago’daki Haymarket Meydanı’nda direnişteydi. Bu dönemde işçiler için çalışma saatleri uzuyor; yoksulluk içinde yaşam mücadelesi veren işçiler, açlıkla karşı karşıya bırakılıyordu. 1 Mayıs 1886’da “Günde 8 saat” sloganıyla dünyanın dört bir yanında milyonlarca işçi greve çıkmıştı. O gün, Chicago’da, işçilere saldıran polis kalabalığının içinde bir bomba patladı.

Bombayı patlatanın kim olduğu bilinmiyordu. Ancak devlet, grevi en başından beri aktif biçimde örgütleyen anarşist işçileri patlayan bombadan sorumlu tuttu. Gerçekleştirilen yargılamanın sonucunda 8 anarşist işçi, suçları kanıtlanmadan idam edildi.

“Ekmek, Adalet, Özgürlük”

O gün bugündür 1 Mayıs ezenler ile ezilenler arasındaki kavganın, mücadelenin günüdür. 1886’da ezilenler ekmek istiyordu. Patronlar ise ekmekten tüm payı kendilerine almak. Patronların işçileri sömürüsü en yalın ifadesiyle adaletsizliktir. Ve adaletsizliğin olduğu yerde özgürlük için kavga kaçınılmazdır.

Haymarket’te 8 anarşistin idam edilmesinin yaşamında bir dönüm noktası olduğunu belirten Emma Goldman ise direnen işçilere şöyle sesleniyordu: “İş isteyin. İş vermezlerse ekmek isteyin. Ekmek vermezlerse ekmeğinizi alın!”

Dünyanın her tarafında olduğu gibi bu 1 Mayıs’ta da işçiler patronların vermediği ekmeği almak, adil ve özgür bir yaşamı yaratmak için sokakları, meydanları doldurdu.

Tek Damla Yağmurla Başlar HER FIRTINA

Genç İşçi Derneği ve Anarşist Gençlik, anarşist Lorenzo Orsetti’yi selamlayarak onun “Tek Damla Yağmurla Başlar Her Fırtına” sözünün yazılı olduğu pankartla yürüdü. İşçi patron kavgasını sürdürerek bir fırtınayı bugünden yaratabilmek için, 1 Mayıs’tan önce afişleriyle İstanbul’un tüm sokaklarında, 1 Mayıs’ta ise Bakırköy’deydi. Hizmet sektörünün görünmez kılınan sömürüsünü görünür hale getiren, farklı sektörlerde yaşadıkları sömürüye karşı beraber mücadele eden genç işçiler ve gençliğin olduğu her yerde anarşizmin kara bayrağını yükselten gençlik, karakızıl bayraklarıyla, pankartları ve sloganlarıyla tüm dünyada kapitalizme karşı mücadele edenleri direniş ve mücadelenin ateşiyle selamladı.

“Patronlar Sarayda Genç İşçiler Sokakta”

Dikilitaş’tan başlayan yürüyüşte, “Patronlar Sarayda Genç İşçiler Sokakta“, “Genç İşçiler Örgütlü, Örgütlü Güçlü“, “Şef, Müdür, Patronlar Genç İşçiden Korksunlar“, “Ekmek, Adalet, Özgürlük”, “İsyan, Devrim, Anarşi”, “Yaşasın Özgürlük, Yaşasın Anarşizm”, “Bütün Devletler Katildir”, “Bîjî Azadî, Bîjî Anarşî”, “Serhildan Şoreş Anarşi” sloganları atıldı. Farklı sektörlerden genç işçilerin dövizleriyle katıldığı yürüyüşte, tüm dünyadaki işçilerin 1 Mayıs mücadelesini anlatan ajitasyonlar atıldı.

Bu yazı Meydan Gazetesi’nin 50. sayısında yayınlanmıştır.