Cumartesi Anneleri 743. Hafta Eylemi Gerçekleştirildi

Cumartesi Anneleri’nin 743. haftada da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmesi polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri, polis engeli üzerine İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin önünde eylemlerini gerçekleştirdi.

Cumartesi Anneleri bu hafta 1994 yılının Nisan ayında gözaltına alınarak kaybedilen Ahmet Üstün’ün akıbeti sordu. Yapılan açıklamada Ahmet Üstün’ün kaybedilme hikayesi aktarıldı. Yapılan açıklamanın kaybedilme sürecinin anlatıldığı kısmı şu şekilde: “1994 yılının Nisan ayında gece saat 23:00 sularında sivil giyimli silahlı çok sayıda kişi Üstün Ailesi’ nin Cudi Mahallesindeki evine geldi ve “İfade verecek” diyerek Ahmet Üstün’ü gözaltına aldı. Ertesi gün Mehmet Üstün tabura gidip oğlunu sordu. Taburdaki görevliler ifadesinin alındığını, daha sonra mahkemeye çıkartılacağını söyledi. Bunun üzerine baba ikinci gün savcılığa gitti, orada da oğlunun serbest bırakıldığı, evine gidip beklemesi söylendi. Ancak Ahmet Üstün bir daha evine gelemedi. Ailesi Ahmet’in üç gün gözaltında tutulduktan sonra öldürüldüğü bilgisine ulaşsa da bugüne kadar maddi gerçeği açığa çıkartacak, failleri cezalandıracak bir yargısal faaliyet gerçekleşmedi.”

Ayrıca yapılan açıklamada JİTEM üyelerinin de kaybedilme sürecindeki rolleri ve açıklamalarına değinildi. Baba Mehmet Üstün’ün JİTEM’le birlikte çalışan birine ulaşarak oğlundan haber almak için para verdiği ve bu kişinin on gün sonra kendisine oğlunun üç gün gözaltında tutulduktan sonra öldürüldüğü bilgisini verdiği aktarıldı. Ayrıca Ahmet Üstün’ün kayınpederine JİTEM mensupları, Ahmet Üstün’den haber beklememeleri gerektiğini söyledi. A.P isimli tanığın ise “Üstün’ü Cizre Garnizon Komutanlığı’nda işkencede gördüm, onu işkenceye götürdüklerinde adını defalarca duydum. Ben yaşanan vahşete tanık oldum” diyerek yaşananları paylaştığı belirtildi.

Ayrıca eylemde Hüsamettin Yaman’ın ağabeyi Feyyaz Yaman ve Urfa kayıplarından Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya da bir açıklama yaptı. Feyyaz Yaman, “743. hafta yine buradayız. Üzerinden kayıpların yaşları kadar zaman geçmesine kadar adaletsizlik, umarsızlık aynen devam etmektedir” dedi. Ayrıca Yaman Galatasaray Meydanı’ndan da hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini söyleyerek kayıpların, kaybedilenlerin, yok edilenlerin üzerindeki kara perdenin kaldırılarak gerçeklerin ortaya çıkarılmasını istedi.

Şerif Taşkaya ise babasının kaybedilme sürecini aktardıktan sonra geçtiğimiz gün Urfa’da katledilen İzol ailesinin benzer bir katliamla karşılaştığını söyledikten sonra “Orada 17 yıldır arazi paylaşımı üzerinden bir belirsizlik ve buna bağlı bir sorunun olduğunu; kendi süreçlerinde mahkemenin 17 yıla rağmen “bizden bir şey çıkmaz” dediğini ve bugünkü katliama davetiye çıkardığını dile getirdi.

Açıklamaların ardından eylem sona erdi.