Cumartesi Anneleri 749. Hafta Eylemi Gerçekleştirildi

Cumartesi Anneleri’nin 749. haftada da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmesi polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri, polis engeli üzerine İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin önünde eylemlerini gerçekleştirdi.

Cumartesi Anneleri bu hafta 24 yıl önce gözaltına alınarak kaybedilen Abdurrahim Demir’in akıbeti sordu. 21 Mart 1995’te gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak dernek adına basın açıklamasını okudu. Açıklamanın başında yakın tarihte kaçırılan 6 kişiden 4’ünün Ankara Emniyeti’nde olduğunun ailelerine bildirildiği belirtilerek bu kaybedilmelere ilişkin etkin soruşturma yapılması ile kalan iki kişi Mustafa Yılmaz ve Gökhan Türkmen’in akıbetlerinin açıklığa kavuşturulması gerektiği söylendi.

Daha sonra Abdurrahim Demir’in kaybedilme hikayesi aktarıldı. Yapılan açıklamanın kaybedilme sürecinin anlatıldığı kısmı şu şekilde: “Askerliğini bitirip köyüne dönen Abdurrahim Demir, 17 Ağustos 1995 tarihinde Mardin Ömerli’deki evinden, Adana’daki akrabalarının yanına gitmek için yola çıktı. Mardin Kızıltepe Şavalet noktasında kimlik kontrolü için durdurulan otobüsten indirilen Abdurrahim, askerlerce gözaltına alındı. Gözaltına alındığına tanıklık edenler Demir Ailesine Abdurrahim’in, Şavalet Jandarma Karakolu’na götürüldüğünü söyledi. Şavalet Karakoluna giden Demir Ailesine ‘Biz böyle birini almadık’ cevabı verildi. Mardin Emniyeti ise ‘Abdurrahim pasaport çıkartıp, Fransa’ya garson olarak gitti’ açıklamasıyla gerçeğin üstünü kapatmaya çalıştı. Demir Ailesi ‘bu işin peşini bırakın’ diye tehdit edildi. Annesi Kesriye Demir “Oğluma ne oldu? sorusunu 20 yıl boyunca sordu. Oğlunu bulamadan, akıbetini öğrenemeden aramızdan ayrıldı. “Kardeşimi bulamadım, annemin yüzüne bakamıyorum” diyen ve 27 Ocak 2018’de Galatasaray Meydanı’ndan uğurladığımız Mehmet Demir yerine bugün soruyoruz ‘Abdurrahim’e ne oldu?’ Abdurrahim Demir’in kaybedilmesinden sorumlu olanların yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını istiyoruz.”

Açıklama tüm kayıplar için adalet talebinden vezgeçilmeyeceğinden ve 50 haftadır yasaklanan Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçilmeyecegi belirtilerek sona erdirildi.

Basın açıklamasının ardından gözaltında kaybedilen Murat Yıldız’ın annesi Hanife Yılmaz söz aldı.  Yıldız haftalardır İnsan Hakları Derneği’nin bulunduğu Çukurluçeşme sokağını ablukaya alan polislere de seslenerek “Tam teçhizatlı gelmişsiniz. Bunlarla anneniz yaşındaki insanlara mı saldıracaksınız? Bizim meydanımızın kime ne zararı oldu? 24 yıldır benim evladımı aldınız? Sizin anneniz de var, beni anlatın; ‘bize böyle bir şey yapsalar siz ne yaparsınız’ diye sorun. Bu aradığımız adalet yarın öbür gün size de lazım olacak” dedi.

Daha sonra CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu söz aldı ve son dönemde kaybedilen 6 kişiye ve daha sonra Ankara Emniyeti’nde olduğu söylenen 4 kişinin avukat istememesine ilişkin Tanrıkulu “Gözaltına alınan kişiler avukat istemediklerini beyan ettiler. Bu insanların avukat istememeleri olağan dışı.” diyerek süreci özetledi.

Açıklama gelecek haftaya da çağrı yapılarak sonlandırıldı.