İtalya’dan Göçmen Karşıtı Bir Yasa Daha

Akdeniz’de göçmenlerle kritik bir dayanışma gösteren kurtarma gemilerine ve çalışanlarına bir milyon euroya kadar ceza öngören düzenleme İtalya meclisinden geçerek yasalaştı. Buna göre göçmenleri denizden kurtarıp izinsiz olarak İtalya’ya getiren gemilere 1 milyon Euro’ya kadar para cezası verilebilecek.

5 Yıldız Hareketi ve Lig partilerinden oluşan koalisyon hükümeti geçen yıl uygulamaya koyduğu ilk “Güvenlik Kararnamesi”nin ardından, göç kurallarına yeni kısıtlamalar getiren “2. Güvenlik Kararnamesi”ni de geçen haziranda Bakanlar Kurulu’nda kabul etmişti. Kararnamenin yasalaşması için Ağustos ortasına kadar parlamentodan onay alması gerekiyordu, aksi takdirde yürürlükten kalkacaktı. İtalyan hükümeti yasalaşma sürecini hızlandırmak için sıkça izlenen bir yöntem olan güvenoyu yoluna başvurdu.

Yasalaşan 2. Güvenlik Kararnamesi, İtalya kara sularına izinsiz giren gemilere 150 bin euro ile 1 milyon euro arasında idari para cezası verilmesini öngörüyor. Yasa metninde, İtalyan savaş gemilerine direniş ya da şiddet eyleminde bulunanların tutuklanmasını zorunlu kılan bir madde de bulunuyor. Bu eylemlerde bulunan gemilere el koyulması öngörülüyor.

Geçtiğimiz günlerde kurtardığı göçmenlerle İtalyan limanlarına yanaşmasına izin verilmeyen Sea Watch 3 adlı gemi, İtalya’nın Lampedusa adası limanına izinsiz yanaşmış, geminin kaptanı Carola Rackete ‘Savaş gemisine direnmek’ suçundan tutuklanmıştı. Daha sonra serbest bırakılan geminin kaptanı Carola Rackete’ye ve gemiye yaptırım uygulanması ihtimaline karşı düzenlenen dayanışma amaçlı bağış kampanyalarında kısa sürede yüz binlerce euro toplanmıştı. Bu olayın da yasanın geçmesinde önemli bir etkisi olduğu söyleniyor.