Cumartesi Anneleri 761. Haftada da Adalet Mücadelesini Sürdürüyor

Her hafta devletin saldırılarıyla katledilmiş ya da kaybedilmiş insanların yakınları ve adalet arayışlarını bir araya getiren Cumartesi Anneleri 761. haftada Abdülkerim (Şemsettin) Yurtseven, Mikdat Özeken ve Münür Sarıtaş için buluşuyor. Yayınladıkları çağrı metni:

73 yaşındaki Abdülkerim (Şemsettin) Yurtseven, 18 yaşındaki Mikdat Özeken ve 13 yaşındaki Münür Sarıtaş Hakkari Yüksekova’ya bağlı Ağaçlı Köyü’nde yaşıyordu.

Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki Yüksekova Komando Taburu’na bağlı askerler 27 Ekim 1995 günü Ağaçlı köyüne yaptıkları baskında onları gözaltına alarak askeri bir araçla Yüksekova İlçe Jandarma Taburu’na götürdü.

Yüksekova Komanda Taburu’nda görevli bir asker ve bir itirafçı, Abdülkerim Yurtseven’in dövülerek, Mikdat Özeken ve Münir Sarıtaş’ın ise Yurdakul’un talimatıyla kurşuna dizilerek öldürüldüğünü açıkladı. Bu itiraflara rağmen onların gözaltına alındıkları inkar edildi ve sorumlular hakkında açılan davalar beraatle sonuçlandı.

AİHM’e taşınan davada (Başvuru no: 31730/96) ise Türk hükümeti, tazminat ödeyerek suçu kabullendi. Ancak gözaltında kaybedilen 3 kişinin akıbeti bugüne kadar açıklanmadı, onları kaybedenler cezasızlıkla korundu.

761. Haftamızda Yurtseven, Özeken ve Sarıtaş ailelerinin “24 yıldır her bayramda, her 27 Ekim’de kanayan gözyaşlarımızı akıtıyoruz içimize. Sevdiklerimizi bulana kadar, kaybedenler hesap verene kadar meydanlarda olmaya devam edeceğiz.” kararlılığına sesimizi katacağız.

Sizi de kırmızı bir karanfille hakikat ve adalet talebimize ses vermeye çağırıyoruz.İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

Tarih : 26 Ekim 2019 (Cumartesi)
Saat : 12:00