Özgür Basın Çalışanları’ndan Gazeteci Emre Orman’ın Tutuklanmasına Karşı Açıklama

Gazeteci Emre Orman, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek 24 Ekim tarihinde tutuklanmıştı. Gazeteciler, TC’de düzenledikleri basın toplantısında Emre Orman’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Emre Orman’ın avukatı Kerem Karakurt basın toplantısında suçlamaların 2017-2018 yıllarına ait sosyal medya paylaşımları olduğuna dikkat çekerek oynadığı bir oyunun ekran görüntüsünün alınarak “örgüt propagandası” suçu olarak dosyaya konduğunu belirtti. Karakurt, “Bir haber yapılıyor ve Emre paylaşıyor. Kendine ait sözler değil ancak tutuklama gerekçesi olarak dosyaya konuyor. Asıl gerekçe ‘bir daha yazma, yapma. Basın özgürlüğü yok’ diyorlar” ifadesini kullandı.

Ayrıca Av. Karakurt kendilerine ilk gösterdikleri soruşturma dosyasıyla daha sonra gördükleri soruşturma dosyasının farklı olduğunu söyledi. Karakurt “Bize çok basit bir fezleke gösterildi. Ancak ertesi gün mevzunun daha büyük olduğunu gördük. Savunma hakkımızı kısıtladılar” dedi.

Özgür Basın Çalışanları adına açıklamayı gazeteci Buse Söğütlü okudu. 2019 yılının ilk 9 ayında; 52 gazetecinin gözaltına alındığı, 14 gazeteci tutuklandığı, 32 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı, 15 gazeteci hakkında dava açıldığı belirtildi. Basın açıklamasında “Hapishanelerin tutuklu gazetecilerle dolu olduğu Türkiye’de, biz özgür basın çalışanları olarak bir meslektaşımızın daha sessiz sedasız tutuklanmasını kabul etmediğimiz için sesimizi en geniş çevreye duyurmak istedik. Halkın bilgi edinme ve haber alma hakkı için çalışan arkadaşımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Bizler fotoğraf makinelerinden, kameralarından ve kalemleri ellerinden alınmaya çalışılarak hapsedilen bütün meslektaşlarımızın bir an evvel kameralarına, fotoğraf makinelerine kavuşmaları için derhal serbest bırakılmalarını istiyoruz” denildi.