Yaptırım Kararları Sonrası Erdoğan ABD Ziyareti Hakkında: Soru İşaretleri Var

Partisinin grup toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan basının sorularını cevapladı. 13 Kasım’da ABD’ye ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği sorulan Erdoğan “Henüz kararımı vermedim, soru işaretleri var” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Ekim’de yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 13 Kasım’da buluşacağını duyurmuştu.

Ayrıca Erdoğan partisinin grup toplantısında “Temsilciler Meclisinde kabul edilen tasarı Barış Pınarı Harekatı bahanesiyle ve ipe sapa gelmez iddialarla şahsıma, aileme, bakanlarıma yaptırım uygulanması talebiyle ilgilidir. FETÖ’nün yıllarca piyasada dolaştırıldığı iddialara dayandırılan ve hiçbir tutarı olmayan bu tasarıyı da şiddetle reddediyoruz. Amerika, bir FETÖ’ye mahkum olacak kadar küçüldü mü?” şeklinde açıklama yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi’nde dün yani TC’nin kuruldupu 29 Ekim’de gerçekleştirilen oturumda TC’ye yönelik sert yaptırımların devreye sokulmasını öngören tasarı 403’e karşı 16 oyla kabul edilmişti. Bu oylamadan önce Temsilciler Meclisi’nde 1915 yılındaki soykırımı ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıdığı karar da kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için başta Senato’da oylanmak üzere bir dizi prosedürün gerçekleşmesi gerekiyor.

PACT (Türkiye’nin Çıkardığı Çatışmaya Karşı Yasa – Protect Against Conflict by Turkey Act) adı verilen tasarı kapsamında TC Devletri hükümet yetkillerine vize yasağı getirilmesini, Halkbank’a yönelik yaptırımların devreye sokulmasını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ailesinin mal varlığının incelemeye alınmasını içeriyor.

Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Eliot Engel, “Başkan [Donald] Trump, Erdoğan’ı bölgenin istikrarını bozan haince saldırının sorumluluğundan muaf tuttu. Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuzeydoğu Suriye’de yaşanan facianın sorumlularıdır. Her ikisinin de hesap vermesi gerekir” diye konuştu.