81 Yıl Önce Bugün: Almanya’da “Kristal Gece”

Almanya’da Nazi iktidarı döneminde 9 Kasım 1938’de “Kristal Gece” olarak tarihe geçen bir dizi saldırı gerçekleştirildi.

Saldırıların başlangıcını, Nazilerin Yahudiler üzerindeki yok etme politikalarının bir uygulaması ateşledi. Nazilerin 17 bin dolayında Polonya Yahudi’sini ülkeden kovması ve Polonya devletinin de bu insanları kabul etmemesi sonrası iki ülkenin sınırında mahsur kalan Yahudiler, açlık ve soğuk nedeniyle zor durumdaydı. Zor koşullar altında bulunan Yahudiler arasında 17 yaşındaki Yahudi Herschel Grynszpan’in ailesi de vardı. Herschel Grynszpan Nazilerin bu politikasına tepki göstermek için Paris’teki   Alman konsolosluğunu bastı. Önüne çıkan ilk kişi olan  konsolos yardımcısı Ernst vom Rath’ı vurarak öldürdü.

Hitler’in ikinci adamı ve “Halkı Aydınlatma ve  Propaganda Bakanı” Paul Joseph Goebbels,  bunun planlanarak düzenlenmiş bir Yahudi komplosu olduğunu öne sürdü ve halkı galeyana getirecek provokatif bir konuşma yaptı. Bu provokatif konuşma sonrası  9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gece  Yahudilere karşı saldırılar başladı. Alman devletinin kolluk güçlerinin olaylara bilerek müdahale etmediği saldırılar yer yer 13 Kasım’a kadar devam etti. Saldırılar nedeniyle cam kırıkları kaplayan sokaklardan ötürü “Kristal gece” olarak tarihe geçen bu Nazi provokasyonu sonucu 91 Yahudi katledildi, yüzlercesi ağır yaralandı, evler yağmalandı, 177 sinagog yakılıp yıkıldı ve pek çok Yahudi mezarlığı tahrip edildi.