Anarşist Kadınlar’dan Turkuvaz Medya Önünde Eylem

Anarşist Kadınlar, Turkuvaz Medya önünde “Kadın cinayetlerinin üstü değil erkek medya kapatılsın” diyerek bir eylem gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada Anarşist Kadınlar, kadın cinayetlerinin ve şiddetin üzerini örten erkek medya kapatılsın diyerek Turkuvaz Medya’nın önünde olduklarını vurguladı.

Polis ve özel güvenlikler, kadınların tepki ve eylemini engellemeye çalıştı ancak “Kadın cinayetlerinin üstünü örten medya önündeki eylemimizden vazgeçmiyoruz!” diyen kadınlar tüm baskılara rağmen basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Basın açıklaması ise şu şekilde:

“Erkek Medya Nedir?
“Medya”, en etkili haberleşme araçlarından biridir. Ancak erkek medya, söz konusu erkekliği korumak olduğunda gerçekleri her zaman manipüle eder.
Kadınlar tacize uğradıklarında ne giydiklerini, şiddete uğradıklarında erkeklerin bahanelerini dinliyoruz haberlerden . Her bir kadın cinayeti, yalandan bir “yazıklar olsun” ifadesiyle servis edilirken arka planda katilin aslında “kötü” biri olmadığını, ya da “kendini kaybettiğini” ya da “ne kadar pişman olduğunu” dinliyoruz.
Biz bu şiddetin yine medya tarafından nasıl ilmek ilmek örüldüğünü biliyoruz, kadın programlarıyla, dizilerle, öğleden sonra kurmaca kuşaklarıyla kadına “yakışıtırılan” rolleri her gün görüyoruz.
Bizler katledilirken üzerimizi örtüp kapatan gazeteleri, bizler her gün şiddete uğrarken kesilen boğazımızı, yakılan bedenimizi hatta yüzümüzü sansürleyerek kapatan televizyonlarınıza inanmıyoruz. Bizi 3. Sayfa haberlerine, isyanımızı satır aralarına saklayarak kapatamayacaksınız!
İstanbul Bakırköy’de bir erkek eşini ve çocuğunu siyanür kullanarak katletti. Bu katliama bunalım diyen de oldu, ekonomik kriz diyen de. Erkek şiddetine kılıf hazırlamaya alışkın olanlar aile intiharı kılıfını hazırladılar çoktan bu olaya da. Kadının cansız bedeninin asansör önünde bulunması değil de ailenin geçmiş günlerden kalan mutluluk fotoğraflarıydı medyanın konusu. Oysa yaşananlar,bir erkeğin eşi ve çocuğunu öldürme hakkını kendinde görmesinden başka bir şey değildi. Siyanür, erkek şiddetinin yeni kılıfından başka bir şey olmamıştı Bakırköy’de, o evde.
Şule Çet Ankara’da, bir plazanın 20. katından aşağı atıldığında erkek medya olay yeri inceleme raporlarını, Şule’nin otopsi sonuçlarını yayınlamadı da Şule’nin olay yerinde alkol tükettiğini gösteren videoları, katilin omuzuna yaslandığı görüntüleri yayınladı. Güleda Cankel’e yapılan işkenceyi yayınlamadı da Güleda ve katil erkeğin 5 yıllık ilişkisi olduğunu yazdı her şeyden önce. Yani görmedi, görmediniz. Gördüklerinizi de yanlış gösterdiniz topluma. Sakladınız erkek şiddetini, korudunuz erkekleri, kadın cinayetlerinin üstünü örttünüz.
Nadira Kadirova’yı duydunuz da duymazdan geldiniz birçoğunuz. Çünkü Nadira yanında çalıştığı AKP milletvekili Şirin Ünsal’ın evinde ölü bulundu. Bazılarınız duydunuz da “İntihar dediniz, zaten fahişeydi dediniz, psikolojisi bozuktu” dediniz. Manşetlerinizde Nadira’nın yaşadıkları yoktu, Şirin Ünsal’ın boy boy fotoğraflarını yayınladınız. Suçlu olanı akladınız medyanızla.
Kadınlar hakları için, özgürlüğü için sokağa çıktığında “marjinal, terörist” olarak ilan edip kadın örgütlerinin toplumda şiddete sebep olduğunu iddia ettiniz köşe yazılarınızda, haber sayfalarınızda. Peki soruyoruz: Esenyurtta Cihan Tekstil’de çalışan Reyhan Kaya erkek patronu tarafından şiddete uğradığında neredeydiniz? Kadın düşmanı sözlerinizi ağız birliği yaparak büyütürken Rabia Naz yaşamını yitirdiğinde, Ensar Vakfı’nda çocuklar cinsel şiddete uğradığında niye hepiniz sustunuz?
Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin üstünü kapatan, şiddet kültürünü durmaksızın besleyen ve şiddetin her halini meşrulaştıran erkek medya kapatılsın!”

Kaynak: Anarşist Kadınlar