Cumartesi Anneleri 771. Hafta Eylemi Gerçekleştirildi

Cumartesi Anneleri yeni yılın ilk haftasında bir araya geldi.  Cumartesi Anneleri’nin 771. haftada da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmesi polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri, polis engeli üzerine İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin önünde eylemlerini gerçekleştirdi.

Bu haftaki açıklamayı kayıp yakını Sebla Arcan gerçekleştirdi. Arcan, 2020 yılında da yakınlarını bulmak için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Basın açıklamasından sonra 1993 Siverek’te gözaltında kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın eşi Sultan Taşkaya konuştu. Taşkaya “İnşallah kayıplarımız bulunur. Bizi bu sokağa sıkıştırıyorsunuz. Siz de sıkılıyorsunuz biz de. Kayıplarımız için buradayız” dedi.

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise “Bizi buralara iten etken ve etmen devletin güvenlik güçleri. Devletin güvenlik güçleri olmasaydı biz burada olmayacaktık. 12 Eylül’deki  darbe sonucu bugüne kadar kayıplarımız gözaltında kaybedildi. Darbelere, darbecilere karşı 25 yıldır kamuoyuna, yetkililere seslendik. Gözaltına kaybedilme mezarlarını yok ettiğiniz kayıplarımızı bize verin. Siz darbelere karşı iseniz bize Galatasaray’ı neden yasakladınız?” şeklinde konuştu.

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Ali Ocak da “Adaletsizliklerin zirve yaptığı bir yılı geride bıraktık. Umarım hesap verilecek bir noktaya geliriz. 25 yıldır hukuk, adalet, hak arıyoruz. Ama ne yazık ki adaletsizlik, hukuksuzluk artarak bu güne geldik. Herkesin hesap verdiği, sorumluların cezalandırıldığı bir şekilde şehirlerimizi koruyabiliriz.” dedi.

Gözaltına kaybedilen İrfan Bilgin’in kardeşi Kemal Bilgin “Girdiğimiz yeni yıllar geçtiğimiz yılları aratmıştır bize. Yeni yılda bu ülkeyi yönetenlerden herhangi bir beklentimiz yok. Zam var, zulüm var, cezaevi infazları var. Bu gelecek yeni yılda da bunları yaşayacağımızı biliyorum. Yeni yılda yeni hak arayışlarının yükselmesini talep ediyorum.” dedi.

Gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren de “2019 yılında hak ve adalet arayışı yarım kalan annemi kaybettim. Elmas Eren’i de alıp götürdü 2019. Yeni yıl gelirken sağlık, huzur, mutluluk barış olsun diliyoruz. Ancak dilekle yetmiyor. Bunun için mücadele etmek ve bu mücadeleyi büyütmek gerekiyor. Eğer bu mücadele büyümezse olduğumuz yerde kalırız. 2020 yılında bu mücadelelerin büyümesi ve demokrasinin mücadelesini umut ediyorum.” dedi.

Kayıp yakınlarının avukatlarından İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi başkanı Gülseren Yıldırım : “Hakikatleri devlet ve mahkemeler biliyor. Ayhan Çarkın alanlara çıktı, televizyon programlarına çıktı. Yapılanları anlattı. ‘Bir cesur savcı arıyorum’ dedi ancak hala hakikatler karanlıkta kalıyor. Cezasızlığın bugüne kadar nasıl sürdüğünü gördük. Yeniden tüm kayıplarla ilgili araştırma komisyonu kurulsun. Etkin soruşturma yürütülsün. Faillerin cezalandırılması sağlanmak zorunda. Cumartesi Anneleri yola çıktıklarında gözaltında kayıpların sürdüğü zamanlardı. Bugün devletin yine gözaltında kaybetme eğilimine girdiğini görüyoruz.” diyerek cezasızlık politikalarına tepki gösterdi.