ABD Birliklerinin Irak’tan Çekilme Muamması

Irak Merkezi Yönetimi Meclisi’nde geçtiğimiz günlerde yapılan oylama sonrası, yabancı güçlerin ülkeden çıkması yönündeki kararı ile, ABD liderliğindeki IŞİD’le mücadele koalisyonu güçlerinin Irak’tan çekileceği ileri sürülmüştü. Ancak ABD Savunma Bakanı Esper iddiaları yalanlayarak, “Irak’tan çekilmiyoruz; çekilme planımız da yok” dedi.

Reuters’ın haberine göre koalisyonun Irak ordusuna gönderdiği mektupta bu ülkenin egemenliğine saygı çerçevesinde ülkeden çekileceğini ilettiği belirtildi ancak çekilmenin nereye yapılacağı vurgulanmadı. Mektupta “Önümüzdeki gün ve haftalarda güçlerimiz yeniden konumlandırılacak” ifadeleri dikkat çekti.

ABD Savunma Bakanı Esper, Irak’tan çekileceklerine dair sosyal medyadaki mektubu yalanlayarak “Irak’tan çekilmiyoruz; çekilme planımız da yok” dedi. Esper, “O mektubu bilmiyorum… Nereden geldiğine, ne olduğuna dair bilgi edinmeye çalışıyoruz” dedi ve “O mektup bugün bulunduğumuz konumla tutarlı değil” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump ise, Bağdat yönetiminin ABD askerlerinin ülkeyi terk etmesini istemesi durumunda Irak’a yönelik ağır yaptırımların devreye gireceğini söylemişti. Trump, “…Irak’ta inanılmaz derecede pahalı bir hava üssümüz var. İnşa etmesi milyarlarca dolara mal oldu. Parasını ödemedikleri sürece bu üssü terk etmeyiz” demişti.

Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003’te Irak’ı işgal eden ABD’nin bu ülkede bilinen 9 askeri üssü var. ABD, 2011’de Irak’tan çekilse de buradaki varlığını söz konusu askeri üslerle güçlendirdi. ABD’nin Irak’ta halihazırda yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor. Bunun yanı sıra, ABD ile Irak arasında 2008’de imzalanan ve “Kuvvetler Statüsü Anlaşması (SOFA)” ismi verilen anlaşmanın varlığı söz konusu. SOFA anlaşması kapsamında verilen taahhütlere göre ABD’nin Aralık 2011’e kadar ülkedeki tüm askerlerini çekmesi öngörülüyordu.