Olimpiyat Madalyalı İranlı Kadın Ülkeyi Terk Etti

2016 Rio Olimpiyatı’nda bronz madalya kazanan İranlı kadın tekvandocu Kimia Alizade, ülkesini terk ettiğini sosyal medya hesabından duyurdu. Instagram hesabından uzun bir paylaşımda bulunan Alizade, propagandaya alet edildiğini söyleyerek  Tekvando şampiyonu Alizade, “Merhaba veya hoşçakalın diyerek mi, başsağlığı dileyerek mi başlamalıyım? İran’ın ezilmiş halkına merhaba, İran’ın soylu halkına veda, her zaman yas tutan sizlere baş sağlığı…” diyerek başladığı Instagram mesajında, ülkesini terk ettiğini açıkladı.

Devletin başarıyı kendilerine ve baş örtüsüne atfettiğini belirten Alizade açıklamasında şöyle dedi:  “Ben İran’da yıllardır kullandıkları, ezilen milyonlarca kadından birisiyim. Bana ne giy dedilerse giydim ve ne emrettilerse tekrarladım. Emrettikleri her cümleyi tekrar ettim. Hiçbirimiz onlar için önemli değiliz, bizler sadece kullandıkları araçlarız”.

İranlı yetkililerin madalyalarını siyasi amaçları için suistimal ettiğini ama özel konuşmalarında yetkililerin “Bir kadının bacaklarını açması ahlaklı değil” diyerek kendisini aşağıladığını aktaran Alizade, sözlerine şöyle devam etti: “Kimse beni Avrupa’ya davet etmedi ve cezbedici bir teklif almadım. Fakat ev hasreti çekmenin acısını ve zorluğunu kabul ediyorum çünkü bu ikiyüzlülüğün, yalanların, adaletsizliğin ve yağcılığın parçası olmak istemedim.”