Hrant Dink, Katledilişinin 13. Yılında Anıldı

Agos gazetesi kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink vurulduğu saat olan 15.00’te eski Agos Gazetesi önünde anıldı.

Anma kapsamında basın açıklamasından önce 1994 yılında öldürülen Yusuf Ekinci’nin oğlu Sertaç Ekinci konuştu. Hrant’ı katledenlerin en büyük korkularının, ezilenlerinin bir araya gelmesi olduğunu vurgulayan Ekinci “Eğer adalet arıyorsak bulamayacağız. Çünkü vermeyecekler. Adalet, Türkiye’nin tüm ezilenlerinin bir araya gelip, hukukun üstün olduğu bir ülke için mücadele etmediği sürece de tesis edilmeyecektir. Öyle sanıyorum ki Hrant Dink ve onun gibi yüzlercesinin bize bıraktığı son vasiyet budur.” dedi.

Daha sonra Hrant’ın Arkadaşları adına basın açıklamasını Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı gerçekleştirdi. Basın açıklamasında Cumartesi Anneleri’nden, birkaç gün önce kayıplara karışan Keldani bir çiftten, Süryani Mor Yakup Manastırı rahibi Aho’dan bahseden Fincancı sıranın Kürtlere geldiğinde devlet memurlarının havan mermileri ile delik deşik ettikleri evlerin duvarlarına yazılama yaptıklarını vurguladı.

Devamla “Biz yüzleşmedikçe, onarmadıkça yaralarımızı, her yeni güne yeni ötekilerle yaralarımız büyür, yenileri açılır oldu. Sözümüz var Hrant’a, yaralarımızı bilip de onarmak boynumuzun borcu. Yarın yüzleştiğimizde, küçük Eichmann’lar yalnızca emre itaat ettiklerinden dem vurup sıradanlaştırmaya çalıştığında kötülüğü, utanmak için geç değil, evet ama kötülüğü tanımalı ve sahiplerini bir bir ortaya koymalıyız. Hrant için, adalet için!” diyen Fincancı konuşmasını “Buradayız, vazgeçmiyoruz Ahparig.” diyerek bitirdi.

Ankara’da da İnsan Hakları Derneği önünde anma gerçekleştirildi. Saygı duruşuyla başlayan anma sırasında “Hepimiz Hrant’ın Öldürmekle Bitmeyiz” ve “Katil Devlet Hesap Verecek” Sloganları atıldı.

Kaynak: Teferruatlar