AB ile TC Arasında “Demokrasi Pazarlığı” Fırsatı

Devletlerin insanlara anlattığı en büyük masallardan olan demokrasi ve insan hakları konusu, Avrupa Birliği (AB) ile TC arasında pazarlık fırsatı oluşturuyor. Suriyeli göçmenler konusunda TC ile pazarlık yapan AB, yeni pazarlık konuları bulmakta zorlanmıyor.

TC’nin açıklamaları nedeniyle kendisinden hiç memnun olmadığı Kati Piri’nin yerine atanan Avrupa Parlamentosu’nun yeni raportörü Nacho Sanchez Amor’a göre Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala davaları, TC’ye AB’nin insan hakları standartlarına uyumu için fırsat yaratıyor. Amor, Kavala davasından bahsederken “durumu anlamakta zorluk çektiklerini” belirtti.

Amor ayrıca AB tarafından Terörle Mücadele Kanun’da yapılması istenen değişikliklere atıfla çok geniş bir gruba “terörist” denildiğine dikkat çekerek “Eğer herkese terörist dersek, belki de hiç kimse terörist değildir. Herkese terörist dersek, gerçek teröristleri aklamış oluruz” dedi.

AB’ye bağlı Avrupa Parlamentosu’nun yeni Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, yayımlanacak olan Türkiye raporu öncesinde İstanbul, Gaziantep ve Ankara’yı ziyaret etmiş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP ve İYİ Parti temsilcileri, İstanbul ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Fatma Şahin ile görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk’ün yanı sıra gazeteciler, akademisyenler, dernekler, patron ve işçi temsilcileriyle bir araya geldi.

Sanchez Amor AB’nin, TC’nin üyelik sürecinde yer alması konusunda kararlı olduğunu ifade etti.