Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi’nden Deprem Açıklaması

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), deprem bölgesindeki hapishanelerin durumuna ilişkin bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada tutsakların sağlık durumlarının iyi olduğu vurgulanırken hapishaneler tarafından ailelere bilgi verilmediği aktarıldı.

İnisiyatiften yapılan açıklama şu şekilde:

“Elazığ’da yaşanan deprem sonrası Elazığ ve Malatya hapishanelerinde kalan tutsakların sağlık durumlarının iyi olduğunu öğrendik. Elazığ Hapishanesinde hafif çatlaklar oluştu. Adıyaman Hapishanesinde kalan 814 tutsağın ise Antep, Urfa ve Maraş’taki hapishanelere nakledilmeye başlandığı bildirildi.

Adıyaman hapishanesi idaresi, nakil listesinin netleşmesinin ardından ailelere haber vereceğini ve tutsakların ailelerini arayacağını duyurdu.
Ancak tutsakların durumlarının iyi olduğu bilgisi, aileleri ve tutsak yakınlarını tatmin etmemektedir. Özellikle Elazığ ve Malatya hapishanelerini yakınlarını sormak için arayan aileler telefonlara bakılmadığını söylüyorlar.
Ailelerin ve tutsak yakınlarının duyduğu kaygıyı gidermek için hapishane idarelerinin gelen telefonlara bakmak ve bilgi vermek için bir birim görevlendirmeli.
Ayrıca tutsaklara tanınan “Doğal afet durumlarında yakınlarıyla görüşme hakkı” disiplin cezası vb. hiçbir koşula bağlı kalmaksızın uygulanmalı, ailelerin ve tutsak yakınlarının kaygıları giderilmelidir.