Güneysu Direnişi Devam Ediyor

Rize’nin Güneysu ilçesi Gürgen Köyü’nde başlayan direnişin sonucunda durdurulan HES çalışmalarının tekrar başlatılması ihtimaline karşı nöbet tutulmaya devam ediliyor.

Gazete Rize’nin haberine göre konuyla ilgili bir açıklama yapan Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Ceyhun KALENDER, “Güneysu Gürgen Köyünde Alicik HES projesinin talanına karşı verilen mücadele toplumun her kesiminin, her siyasi görüşe sahip insanının ortak çığlığına dönüşmüş durumdadır. Çünkü küçücük bir derenin onlarca iş makinesiyle altının üstüne getirilmesine hiçbir insan rıza gösteremezdi. Bunun, için bize emanet edilen bu cennet vatan köşesini korumak için nöbetimiz kesin sonuç alınana kadar devam edecektir.” dedi.

Gürgen Köy halkına “yol yapıldığı” söylenerek Bora Enerji tarafından yürütülen çalışma sonrasında, perde betonlar arkasına HES boruları döşenmeye başlamasıyla çalışmaların yol değil HES Projesi inşaatı olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Alicik HES projesinin şantiye alanına baskın düzenleyen köylüler, firmaya ait makineleri çalışma sahasından çıkartmıştı.

HES çalışmalarını protesto eden köylüler, ayrıca Rize idare Mahkemesine başvurmuş, HES projesi çalışmalarını yürüten Bora enerji firmasının faaliyetinin durdurulmasını talep etmişlerdi. Hukuki süreci takip eden avukatı da baskı altına almak için söz konusu şirket avukat hakkında da suç duyurusunda bulunulduğu açıklandı.