Cumartesi Anneleri 775. Kez Eylemdeydi

Cumartesi Anneleri’nin 775. haftada da Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmesi polis tarafından engellendi. Cumartesi Anneleri, polis engeli üzerine İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nin önünde eylemlerini gerçekleştirdi. Cumartesi Anneleri bu hafta Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış’ın akıbetlerini sordu.

Ebubekir Deniz ve Serdar Tanış aileleri adına kendisi henüz 1 yaşındayken babası Serdar Tanış’ı kaybeden Diyar Tanış bir konuşma gerçekleştirdi. Babasını elindeki 8 fotoğraftan tanıyabildiğini aktaran Diyar Tanış olayın üzeinden 100 yıl geçse de babası ve dayısının kaybedilişinin ortaya çıkarılması mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğini söyledi. Diyar Tanış hiçbir zaman çocukluklarını yaşayamadıklarını belirtirken babası ve dayısını kaybedenleri hiçbir zaman affetmeyeceğini söyledi.

Bu açıklama sonrasında Ebubekir Deniz’in kızı Ceylan Deniz’in gönderdiği mektup okundu. Mektubunda Cumartesi Anneleri’ne ve onlarla dayanışma içinde olan herkese seslenerek geçen uzun zaman rağmen mücadeleden hiç vazgeçmeden bütün mazlumların umudu olduğunuz için minnettarım diyerek mektubuna başlayan Ceylan Deniz, babasıyla ne zaman mutlu olduğunu hatırlasa babasını gördüğü son günün aklından çıkmadığını söyledi. Artık mezara giden insanları bile kıskanır olduk diyen Deniz, bizi mezar taşından bir devlette yaşamak zorunda kaldıklarını vurguladı. Tek umutlarının, babasını kaybedenlerin yargılanması olduğunu söyleyen Ceylan Deniz mektubun böyle bitirdi.

Mektubun okunmasından sonra eylem sona erdi.

Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz Nasık Kaybedildi?

25 yaşındaki Serdar Tanış, 2000 yılında Silopi’de, HADEP ilçe teşkilatını açmak üzere parti merkezince görevlendirildi. Çalışmalara başlayan Tanış ve arkadaşları, vazgeçmeleri için Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı General Levent Ersöz ve Silopi İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can tarafından tehdit edildi. Tehditlere rağmen 3 Ocak 2001 tarihinde HADEP ilçe teşkilatı açıldı ve Serdar Tanış İlçe Başkanı oldu. Sonrasında baskılar daha da ağırlaştı.

25 Ocak 2001 tarihinde Silopi Jandarma Komutanlığından Serdar Tanış’ı telefonla arayıp Komutanlığa gelmesi istendi. Serdar Tanış ilçe yöneticisi 27 yaşındaki Ebubekir Deniz ile birlikte Silopi Jandarma Komutanlığı’na gitti ve onlardan bir daha haber alınamadı. Bundan sonraki tüm girişimler sonuçsuz bırakıldı. AİHM’e taşınan davada mahkeme, iki kişinin kaybedilmesinde TC’yi oybirliği ile mahkûm etti.