Nesli Tükenmekte Olan Dört Dağ Gorili Ölü Bulundu

Biri yavru olan dört goril, Afrika ülkesi Uganda’daki Mgahinga Ulusal Parkı’nda ölü bulundular. Ölen gorillerden birinin hamile olduğu açıklanırken bulunduklarında vücutlarında elektrik yanmasını andıran lezyonlar görüldü. Gorillerin kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için test sonuçları hâlâ çıkmamış olsa da, uzmanlar hayvanların yıldırım çarpması sonucu ölmüş olabileceklerini açıkladılar.

Ölen gorillerin, Hirwa ailesi olarak bilinen 17 üyeli bir dağ gorili grubundan olduğu açıklandı. Hirwa ailesi, geçtiğimiz yıl Ruanda-Uganda sınırını geçerek Mgahinga Ulusal Parkı’nda yaşamaya başlamıştı. Ailenin geriye kalan 13 üyesinin olaydan sonra parkta bulunduğu ve sağlıklı olduğu belirtildi.

Dünyada sadece 1000 dağ gorilinin kaldığı sanılıyorken nesli tükenme tehlikesi olan hayvanlar arasındadırlar. Dağ gorilleri, Afrika’da Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Uganda ve Ruanda’da koruma altındaki bölgelerde yaşıyor. Yoğun koruma çabaları ve av yasaklarının ardından, dağ gorilleri iki yıl önce ‘kritik derecede tehlike altındaki türler’ listesinden çıkarılmıştı.