Rus Mahkemesi Network Davası’nda Yargılanan Anarşistlere 18 Yıla Varan Hapis Cezaları Verdi

Penza kentindeki Volga Bölgesi Askeri Mahkemesi, Network Davası’nda yargılanan anarşist ve anti-faşistlere 18 yıla varan hapis cezaları verdi.

Mahkeme, Dmitry Pchelintsev’e yüksek güvenlikli çalışma kampında 18 yıl, Ilya Shakursky’e ise çalışma kampında 16 yıl ve elli bin ruble para cezası verdi. Savcılık, Pchelintsev ve Shakursky’i “terörist oluşum” kurmakla suçlarken, her iki anarşist de FSB(Federal Güvenlik Servisi) görevlilerinin kendilerinden zorla itiraf almak için elektrikli işkence yaptıklarını ifade etmişti. Novaya Gazeta’nın aktardığına göre yerel FSB teşkilatı delil yaratmak için neo-Nazi bir ajan provokatör ile iş birliği yapmıştı.

Aynı davada yargılanan Maxim Ivankin yüksek güvenlikli çalışma kampında 13 yıl, Andrei Chernov 14 yıl ve Mikhail Kulkov da 10 yıl hapis cezası aldı.

Penza’daki mahkemenin vermiş olduğu kararın, Petersburg’daki Network(Ağ) Davası’nda yargılananlar için de emsal teşkil edeceğini,beraat etmelerinin zor olduğunu söyleyen ve Petersburg davasında yargılanan Viktor Filinkov’un da avukatı olan Viktor Cherkasov bu kararın mahkemenin genel tutumuna dair net bir mesaj verdiğini söyledi ve “Olumlu bir sonuç beklemek artık çok güç ama biz yine de Filinkov’u sonuna kadar savunacağız”, dedi.

Cherkasov delillerin uydurma olduğunu mahkemeye sunmayı planladığını söyledi. Eğer Filinkov cezalandırılsa davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyacağını da ekledi. Petersburg’daki Network(Ağ) Davası’nın bir sonraki duruşmasının 25 ile 28 Şubat tarihleri arasındaki görülmesi bekleniyor.

Ekim 2017 ve Ocak 2018’de anti-faşistler ve anarşistler Penza ve Petersburg’da gözaltına alınmışlardı. “Network” adında bir “terörist oluşum” kurmakla suçlandılar ve iddiaya göre bu oluşum, Rusya’daki “siyasi durumu istikrarsızlaştırmak için halk kitlelerine nüfuz etmek” ile suçlanıyordu.

İşkence ile zorla ifadeleri alınmaya çalışılan anarşistler, evlerine sonradan yerleştirilen silahlarla suçlandıklarını ifade ediyorlar. Tutuklananların bazılarının airsoft (oyuncak silahlar) ile oynadıkları oyunlar, soruşturmayı yürütenlerce terörist saldırı planlarının kanıtı olarak gösterildi. Savcılık, Petersburg davasında yargılanan Filinkov ve Yuli Boyarshinkov’un grubun istihkamcı ve telsizcileri olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: Anarşist Tezgah