Hakimlere Baskı Yapmakla Suçlanan Burhan Kuzu’dan “Yargıyı Rahat Bırakın” Çağrısı

Geçtğimiz günlerde İranlı uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerif Zindaşti’nin tahliyesi ile ilgili iddialar üzerine TBMM Anayasa Komisyonu Eski Başkanı Prof. Burhan Kuzu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Hakkında çıkan haberlere tepki gösteren Burhan Kuzu, sosyal medya hesabından konunu yargıda olduğunu söyleyerek yargıyı rahat bırakın diyebildi.

Dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kuzu’nun nüfuzunu kullanarak Zindaşti’nin serbest bırakılması için yargıya baskı yaptığı ve tahliye edilmesini sağladığı ileri sürülüyor. Adı ilk kez uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı sırada Yunanistan’da yakalanmasıyla duyulan Zindaşti, Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün gizli tanık olarak kullandığı bir isim.

Zindaşti’nin talimatı ile İstanbul’da farklı cinayetler işlendiği iddiaları mevcut. “Cinayete azmettirmek” ve “FETÖ üyeliği” iddialarıyla tutuklanan Zindaşti 6 aylık tutukluluğunun ardından Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan’ın kararı ile aniden tahliye edilmişti. Tahliye üzerine savcılık itiraz sonrasında yeniden yakalama kararı çıkarılmış ancak o zamana kadar kaçan kaçmıştı.

Ayrıca Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Cevdet Özcan’ın Zindaşti’yi tahliye etmesi karşılığında rüşvet aldığı iddia ediliyor. Özcan “rüşvet almak” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarıyla suçlanıyor.

Hakim Cevdet Özcan’ın verdiği tahliye kararına itiraz eden ve soruşturma aşamasında Zindaşti ve adamlarının tutuklanmalarını sağlayan Savcı Ercan Devrim, 8 Ekim 2019 günü HSK müfettişlerine verdiği iki sayfalık ifadede hakimin Burhan Kuzu’nun sık sık aramsasından rahatsız olduğunu kendisine söylediğini aktarıyor.

Bu ifadede Savcı Devrim, “Cevdet Bey en az 3-4 kez farklı zamanlarda beni ziyarete etmişti. Bu ziyaretlerde söz konusu soruşturma dosyasının akıbetini ve ne zaman iddianame düzenleneceğini sormuştu. Bu ısrar ve genel itibarı ile kullandığı çekingen ve mahcup dil bende merak ve şüphe uyandırdı. Tehdit edildiğini veya kendisine şantaj yapıldığını düşündüm ve böyle bir şey olup olmadığını son gelişinde kendisine sordum. Bana ‘Üzerimde çok baskı var. Çok baskı yapıyorlar’ dedi. Nereden olduğunu sorduğumda ‘Ankara’dan Burhan Kuzu sürekli arıyor’ şeklinde yanıtladı. Ben kendisine soruşturmanın yakın zamanda sonuçlanmayacağını söylediğimde benden tutukluluğun gözden geçirilmesi kararının kendi nöbetine denk getirilmemesini, kendisine düşürülmemesini rica etti. Yanlış hatırlamıyorsam Cevdet Bey, dosyanın önüne gelmesi halinde mazeret izni kullanacağını ya da rapor alacağını söylemişti. Cevdet Özcan’ın verdiği tahliye kararına şaşırdım. Cevdet Bey bu dosyada tahliye ve tutukluluğa itiraz kararları vesilesiyle dosyayı görmüştü. tutukluluğun devamına ilişkin karar vermişti. Dosyayı önceden biliyordu ve bu nedenle karara şaşırdım ve şüphe duydum.” dedi.

Basında Kuzu’nun ifadeye çağrılabileceği yönündeki haberlerin çıkmasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kuzu ile ilgili soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Buna göre Özel Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında Kuzu’nun ilerleyen günlerde ifadeye çağrılabilir.