Grup Yorum İçin Basın Açıklaması Düzenlendi (Video)

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Böke ile dayanışma içindeki insanlar için ve Grup Yorum’a uygulanan baskılara karşı bugün saat 12.00’de Aynalı Geçit Avrupa Pasajı’nda bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada konuşan avukatları, İbrahim Gökçek’in serbest bırakılmasından sonra ölüm orucunu sürdürdüğü eve gelen denetimli serbestlikten memurlar ve beraberindeki polislerin mahkeme kararı olmamasına rağmen İbrahim Gökçek’e elektronik kelepçe takınmak istendiğini söyledi. Buna karşı çıktıklarını söyleyen Gökçek’in avukatı, itirazları sonucunda izin verilmediğini söyledi. Hapishanelerde devam eden ölüm orucu tutsaklarının olduğu vurgulanan açıklamada ölüm orucuna başlayan tutsakların temel talebinin adil yargılanma olduğu vurgulandı.

Daha sonra Grup Yorum adına konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek’in 255. gününde, Helin Bölek’in 252. günde olduğu vurgulandı. Son seçenek olarak ölüm orucuna başlandığı söylenen açıklamada 2016 yılından beri süren konser yasaklarına dikkat çekildi ve herkes dayanışmaya çağrıldı.

Açıklamada ölüm orucundaki Helin Böke’nin annesi de kısa bir konuşma gerçekleştirerek ne yapılacaksa bir an önce yapılması çağrısında bulundu.

Ölüm orucundaki Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in annesinin konuşması

Basın açıklaması ise Acun Karadağ tarafından okundu. Açıklama şu şekilde:

Grup Yorum için basın açıklamasında okunan açıklama

BASINA VE KAMUOYUNA

Ölüm orucunda olan Grup Yorum, Mustafa Koçak ve süresiz açlık grevindeki Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları ile ilgili Açıklama

Ülkemizde, mevcut Akp iktidarı tarafından, uzun süredir demokratik kitle örgütlerine, siyasetçilere, gazetecilere, hukukçulara, sanatçılara, kadınlara, çocuklara, öğrencilere ve halkın her kesiminden emekçilere, dili, dini, siyasi düşüncesi, etnik kökeni üzerinden ciddi bir saldırı olduğunu biliyoruz. Ülkenin bir çok yerinden adalet çığlıkları yükseliyor. Adaleti adalet sarayında aramanın faydasız olduğunu, yaşanan bir çok dava sonucundan da biliyoruz. İktidarın, mahkeme heyetlerine verdiği talimatlarla, yüzlerce yılı bulan cezalara çarptırılan insanların duruşmalarına şahit oluyoruz. Bu saldırılar karşısında susmayı değil direnmeyi tercih eden insanlarımız var. Bizler demokratik kitle örgütleri olarak bugüne değin baskılara karşı susmadık, direndik, direnenlerin yanında olduk. Bugün de direnenlerin yanındayız.

Grup Yorum, ülke halklarına konserler vermiş, milyonları türkülerinde buluşturmuş, direnişlerde, grevlerde emekçilerin yanında olmuş bir müzik grubudur. Muhalif müziğin simgelerinden olan Grup Yorum üzerinde iktidarların hep baskısı oldu. Ancak 2015 yılından itibaren Yorum üyelerine yaşam hakkı bile tanınmıyor. Adları arama listelerine yazılıyor; Kültür dernekleri basılıyor, müzik aletleri kırılıyor, gözaltına alınan üyeleri işkence görüyor, tutuklanıyor. Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek 255 gündür ve Helin Bölek 252 gündür bu baskılara karşı adalet talebiyle ölüm orucunda.

Mustafa Koçak itirafçı olmayı reddettiği için tutuklandı. Üzerine ifade verecek itirafçılar bulunarak savunması bile alınmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Adaletsizliğe karşı “Adil yargılanmak istiyorum” diyerek açlık grevine başladı. Açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdü. Bugün 240 gündür ölüm orucunda.

Çağdaş Hukukçular Derneği genel başkanı ve yöneticileri, Halkın Hukuk Bürosu avukatları 3 yıldır tutuklu. Adil yargılanma hakları tanınmadan haklarında toplamda 150 yılı aşan cezalar verildi. Halkın avukatları müvekillerinin taleplerini kendi talepleri ile birleştirerek temelde “Adalet İstiyoruz” diyerek, talepleriyle açlık grevine başladılar. Tutsak avukatlar 25 gündür açlık grevini devam ettiriyorlar.

Bizler için yaşam hakkı kutsaldır. Sırf “adil yargılanma hakkı” için 28 yaşında Mustafa’nın; türkülerini söyleyebilmek için Grup Yorum’un; müvekilleri için hukuk mücadelesi verirken adaletsizliğe uğramış ÇHD avukatlarının, bedenlerini açlığa yatırmaları, ölümü göze almak zorunda kalmaları ülkeyi yönetme iddiasında olanlar için utanç tablosudur. Bizler Akp iktidarının bu tablodan utanacağını düşünmüyoruz. Kamuoyuna ve halkın vicdanına güveniyoruz; adaleti ellerimiz birbirine tutunduğunda sağlayacağız, biliyoruz.

Bizler demokratik kitle örgütleri olarak, Grup Yorum, Mustafa Koçak, Halkın Hukuk Avukatları ve tutsakların taleplerinin kabul edilmesi, açlık grevi ve ölüm oruçları süreçlerinin, ölümler yaşanmadan son bulması için, iktidarı aklıselim davranmaya, duyarlı kamuoyunu, Grup Yorum ve tutsakların taleplerinin karşılanması çerçevesinde  bir araya gelmeye, dayanışmaya çağırıyoruz.

GRUP YORUM VE TUTSAKLARIN TALEPLERİ KABUL EDİLSİN!

GRUP YORUM VE TUTSAKLAR İÇİN DAYANIŞMA