Madımak’ta Katledilen Hasret Gültekin’in Yaşamı Müzikal Oluyor

1993 yılında Sivas’ta Madımak Oteli’nde otuz iki kişiyle beraber katledilen ve 22 yıllık ömrüne sayısız müzikal başarı sığdıran ozan Hasret Gültekin’in yaşamı, Berlin merkezli Theater28’in ilk Türkiye prodüksiyonu “Hasret – Hasret Gültekin Türkü Müzikali” ile sahneye taşınıyor. Şirin Aktemur’un yazıp yönettiği oyunda, Gültekin’i canlandıran Devrim Evin’e müzisyen Deniz Türkan bağlamasıyla eşlik edecek. Hasret Gültekin’in bilinen yönlerinin yanı sıra, ailesi tarafından paylaşılan ve bugüne dek bilinmeyen değerlerini de anlatarak günümüze taşıyan “Hasret”, mart ayından itibaren sahnelenecek.

Üç yıllık uzun bir araştırmanın sonunda kaleme alınan “Hasret”, Hasret Gültekin’in ölümünden 27 yıl sonra sevdikleriyle, bağlamasıyla, türküleriyle bir buluşma niteliği taşıyor. Müzikalde Gültekin’in söylediği onlarca türkü, sahnede canlı olarak çalınacak.

Hasret Gültekin’in annesinin, oğlunun, eşi Yeter Gültekin’in ve Mazlum Çimen gibi yakın arkadaşlarının onunla ilgili özel anılarını sahneden seyircilerle paylaşacak olan müzikalde Mazlum Çimen’in anlattıkları gülümsetirken annesinin anlattıkları boğazları düğümlüyor; eşi Yeter Gültekin’in anlattıkları ise Madımak’la ilgili bilinmeyenleri aktarıyor. Şirin Aktemur oyunu, “Madımak Katliamı’nı hatırlamak, unutmamak, adının katliam olduğunu tanımlayabilmek, katillerin cezalandırılmaması ama kimsenin de intikam duygusu taşımaması, bugün de benzer şekilde hayatların yarım bırakılması ve hasretlik… Aslında sanatın hep gerçek olanla ilgilendiğini söyleyebilirim. Gerçeklik ne kadar samimiyetle anlatılırsa seyirci anlatılanı o denli yüreğine alır” sözleriyle anlatıyor.

Ne Zaman, Nerede İzlenebilir?

 “Hasret – Hasret Gültekin Türkü Müzikali”nin sahneleneceği tarihler şöyle:

  • 15 Mart’ta Ankara Yılmaz Güney Sahnesi’nde,
  • 28 Mart’ta İzmir Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde,
  • 29 Mart’ta İzmir Menemen – Kubilay Kültür Merkezi’nde,
  • 5 Nisan’da İstanbul Kenter Tiyatrosu’nda,
  • 8 Nisan’da İstanbul MOİ Sahne’de,
  • 15 Nisan’da İzmir Narlıdere Kültür Merkezi’nde,
  • 16 Nisan’da İzmir Torbalı Belediye Kültür Merkezi’nde,
  • 3 Mayıs’ta Londra Millfield Theatre’da.