Cumartesi Anneleri 781. Haftalarında Metin Can ve Hasan Kaya İçin Eyleme Çağırıyor

Cumartesi Anneleri yıllardır devam eden eylemlerinin 781’incisini 14 Mart Cumartesi (yarın) günü İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirecek. Çağrı metni:

BASINA VE KAMUOYUNA
KAYIPLARIMIZI İSTİYORUZ!
(781. Kez Galatasaray’dayız.)

Avukat Metin Can İHD Elazığ Şube Başkanıydı. Doktor Hasan Kaya da İHD üyesiydi. Bu nedenle her ikisi de polis tarafından takip ediliyor ve ölüm tehditleri alıyordu.

21 Şubat 1993 tarihinde gözaltına alınıp, kaçırıldılar. Onların sağ olarak bulunması için aileleri ve insan hakları savunucuları yoğun çaba gösterdi. Metin Can ve Hasan Kaya’nın can güvenliklerini sağlamaktan sorumlu tüm kurum ve kişilere başvurdular ancak sonuç alamadılar.

27 Şubat 1993 tarihinde Metin Can ve Hasan Kaya’nın ağır işkence görmüş cansız bedenleri Elazığ-Dersim yolundaki Dinar Köprüsü altında bulundu.

Metin Can ve Hasan Kaya’nın bilinen failleri bugüne kadar cezasız bırakıldılar. Onların nasıl ve kimler tarafından kaçırılarak kaybedildiği detaylarıyla gazete haberlerine ve kitaplara yansısa da, bizzat suça katılan JİTEM mensubu itiraf etse de, AİHM Türkiye’yi bu suç nedeniyle mahkum etse de sonuç değişmedi.

781. haftamızda “27 yıl önce gözaltında kaybedilen hak savunucuları Av. Metin Can ve Dr. Hasan Kaya’yı unutmadık” diyerek buluşacağız.

Sizi de kırmızı bir karanfille adalet talebimize ses katmaya çağırıyoruz.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

Tarih: 14 Mart 2020 (Cumartesi)

Saat: 12.00

Yer: Galatasaray Meydanı