İdlib’te Rusya-TC Ortak Devriyesi Başladı

TC ile Rusya arasında 5 Mart’ta imzalanan İdlib anlaşmasında alınan kararlar kapsamında İdlib yakınındaki M4 karayolunda TC-Rusya ortak devriyesi başladı. M5 Karayolunun tamamen Suriye’nin kontrolü altına girmesinin ardından M4 Karayolu Suriye ordusu ve cihatçıların ana hedefi konumu haline gelmişti.

Rusya cephesinde ise cihatçıların provokasyon çalışmaları nedeniyle devriye kapsamında planlanan güzergahın kısaltıldığı açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Ortak devriye güzergahının mesafesi, Türkiye’nin kontrolünde olmayan radikal çete oluşumlarının planladığı provokasyonlar nedeniyle kısaltıldı. Provokasyonları uygulamak için teröristler, kadınlar ve çocuklar dahil sivil halkı ‘canlı kalkan’ olarak kullanma girişiminde bulundu. Sivil vatandaşların zarar görebileceği olayların önüne geçilmesi amacıyla Rus-Türk müşterek koordinasyon merkezi tarafından ilk ortak devriye güzergahının mesafesini kısaltma kararı alındı” denildi.

TC Savunma Bakanlığı’nca yapılan açıklamadaysa güzergahın kısaltılmasıyla ilgili bir bilgi yer almazken açıklamada “Moskova mutabakatı çerçevesinde, İdlib’deki M4 kara yolunda kara ve hava unsurlarının katılımıyla 1’inci Türk-Rus birleşik kara devriyesi icra edildi.” ifadeleri kullanıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın provokasyon olarak belirttiği olaya ilişkin sosyal medyada bu fotoğraf paylaşılıyor

İki savunma bakanlığı tarafından da anlaşma veya mutabakat denilirken anaakım medyada ateşkes ifadesi kullanılması dikkat çekti.