“Evde Kalın” Çağrısına Uyamayan Evsizler, ABD’deki Boş Evleri İşgal Ediyor

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ABD’nin California eyaletinde de koronavirüsle mücadele için “Evde Kalın” çağrıları yapılıyor. Evsizlerin nerede kalacaklarıyla ise elbette ilgilenilmiyor. Evsiz sayısının bir yılda %16 arttığı California’da evsizler boş evleri işgal etmeye başladı.

Önce Oakland’da bir grup evsiz anne, aylardır işgal ettikleri evde oturmaya hak kazandı. Geçtiğimiz hafta Cumartesi günüyse evsiz eylemciler bir grup El Sereno’da terkedilmiş bir eve yerleşti.

İşgalcilerin de dahil olduğu Evlerimizi Geri Alıyoruz hareketi, normalde daha fazla sayıda evi işgal etmeyi planladıklarını, koronavirüs tehdidini yaşadıklarını ve bölgede barınma ihtiyaçlarını başka türlü karşılayamadıklarını belirtti. Evsizlik sorununun acilen boş evler, kütüphaneler, dinlenme ve eğlence merkezleri gibi hükümete ait binalarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

18 aydır akrabalarının ve arkadaşlarının kanepesinde uyuduğunu belirten 42 yaşındaki Martha Escudero, şöyle konuştu: “İki kız çocuğu annesiyim ve bir eve ihtiyacım var. Bu evlerse boş ve topluma aitler. Koronavirüsle birlikte evlerimizde kalmamızı istiyorlar, ancak bazılarımızın evi yok.

Escudero, Oakland’daki annelerin kendilerine ilham verdiğini de vurguladı. Elektrik sorununu şimdilik jeneratör getirerek çözdüklerini bildirerek, suyu açmaları için yetkililere çağrıda bulundu. Escudero ailesiyle birlikte yeni işgal edilen eve taşınan bir başka aile de 33 yaşındaki Ruby Gordillo ile üç çocuğu. Evin yeni sakinlerinden 64 yaşındaki kaynak ustası Benito Flores de şöyle konuştu: “Gelip bu evleri işgal etmemizin suç olduğunu söylüyorlar ama bu suç değil, adalet!”