Devlet Pandemi’yi Fırsata Çeviriyor: Hepimiz İzleneceğiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın duyurduğu, İletişim Başkanlığı tarafından detayları açıklanan Pandemi İzolasyon Takip Projesi ile koronavirüs hastalarının takip edileceği ifade edilse de, bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla beraber, hasta olsun olmasın herkesin bütün hareketleri izlenecek, kişisel verilerine erişilebilecek.

Açıklandığı şekliyle Pandemi İzolasyon Takip Projesi ile Covid-19 riski nedeniyle evde izolasyon altında bulunması gereken kişiler evlerini terk ederse, telefonlarına uyarı mesajı gelecek ve kendilerinden izolasyon altında bulunmaları gereken yere dönmeleri istenecek. Kişi buna uymadığında bu bilgi anında polis ya da jandarmaya iletilecek ve kişinin zorla eve götürülmesi sağlanacak.

Proje, “pozitif vakaların hem kendilerinin hem yakınlarının hem de bütün bir toplumun sağlığı için gerekli olan izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilmesi” olarak açıklansa da üç GSM operatörünün elde edeceği bilgilerin ne şekilde kullanılacağı, kimlerin eline geçeceği konusu belirsiz. İletişim Başkanlığı tarafından bu uygulamanın 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na aykırı bir yanı olmadığı belirtilse de toplumun neredeyse tamamından elde edilecek özel bilgilerin devlet ve şirketlerin eline geçecek olması kaygıları artırıyor.