Diyanet İşleri Başkanı’nın Nefret Söylemlerine Tepkiler Büyüyor: 22 Kurumdan Ortak Açıklama

Aralarında sendika, meslek örgütleri ve derneklerin bulunduğu 22 kurum, ortak bir bildiri imzalayarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son dönemde yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Yayınlanan bildiride “Diyanet İşleri Başkanlığı adına özellikle son dönemde yapılan açıklamalar, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ön plana alan sınır tanımaz bir niteliğe dönüşmüş ve bir hukuk kurumu olan Ankara Barosu’nu da hedef almıştır. Bu Anayasa’nın değiştirilemez nitelikteki maddesinde de güvence altına alınan bir ‘hukuk devleti’nde kabul edilemez niteliktedir” ifadelerine yer verildi.

Bildiride, din ve inanç özgürlüğünün anayasal ve evrensel düzenlemelerle güvence altına alındığı belirtilirken, “Diyanet İşleri Başkanlığı din ve inanç özgürlüğü ile ilgili olsun veya olmasın, hukuksal konular dahil olmak üzere her konuda şer’an fetva veren bir kurum niteliğine dönüşmüştür. Laik hukuk sistemi kurallarını gözeterek görev yapması gereken Diyanet İşleri Başkanlığı, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ileri noktalara taşımaktadır” denildi.

İmzacı 22 kurum şu şekilde: “ADD Çankaya Şubesi, Alevi Bektaşi Federasyonu, Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara CUMOK, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Ankara Varto-Der, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, Devrimci 78’liler Federasyonu, Hacıbektaş Eğitim Kültür Derneği, Hünkar Hacıbektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hukukçu Dayanışması, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Tüm Emekli-Sen, Türk Hukuk Kurumu.”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş geçtiğimiz günlerde cuma namazındaki hutbesinde nefret söylemiyle LGBTİ’leri hedef göstermiş ve nikahsız birlikteliklerin ‘zina’ olduğunu söylemişti. Erbaş, “İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti. Yılda yüz binlerce insan gayrı meşru ve nikahsız hayatın İslami literatürdeki ismi ‘zina’ olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte hareket edelim” diye konuşmuştu.

Ankara Barosu ise Erbaş’ın söz konusu açıklamalarına tepki göstererek “İnsanlığın bir kesimini nefretle aşağılayıcı kitlelere hedef gösterdiği konuşmayı şaşkınlıkla izledik. Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz” ifadelerine yer verilmişti. Ankara Barosu’nun açıklamasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, baro hakkında dini değerleri aşağılama suçundan soruşturma başlatmıştı.