Fatih Portakal’a Bankacılık Kanunu Bahanesiyle Dava

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Fatih Portakal’a, “Tekalif-i Milliye”yi hatırlatarak paylaştığı twitter mesajı nedeniyle Bankacılık Kanunu’nun 74’üncü maddesini ihlal ettiği bahanesiyle dava açtı. Portakal’ın bir yıldan üç yıla kadar hapsi isteniyor.

Fatih Portakal, sosyal medya hesabından 6 Nisan’da yaptığı paylaşımda, “Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef” ifadesini kullanmıştı.

5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “İtibarın Korunması” başlıklı 74’üncü maddesi “Basın Kanunu’nda belirtilen araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçlarından biri aracılığıyla bir bankanın itibarını kırabilecek veya şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olunamaz ya da bu yolla asılsız haber yayılamaz” şeklinde düzenleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Fatih Portakal’ın sosyal medyadaki bu paylaşımı nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.