TC, Basın Özgürlüğünde Hızlı Yükselişte(!) 3 Sıra Yükselerek 154. Oldu

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) tarafından hazırlanan 2020 yılı basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 180 ülke arasında 154’üncü sırada yer aldı. Türkiye, geçen yıl 157. sıradaydı.

TC’de tutsak gazeteci sayısıyla ilgili basın örgütleri de birbirinden farklı sayı veriyor. Türkiye Gazeteciler Sendikası raporuna göre 1 Nisan 2020 tarihi itibariyle 85 gazeteci hapiste. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği raporuna göreyse bu sayı 104.

TGS’nin raporuna göre gazetecilerin iddianameleri incelendiğinde “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” ve “Terör Propagandası” iddialarının öne çıktığı görülüyor.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği açıklamasında Türkiye’de basına yönelik baskıların sistematik hale geldiği, hükümete yakın olan gazetecilerin dışında kalan tüm gazetecilerin bu baskıdan nasibini aldığı belirtildi ve “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basını ‘Virüs’ diye niteleyen açıklaması, baskıların boyutunu göstermek açısından yeterli bir örnektir. Hal böyleyken, bir kez daha hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz; Basın yok edilmesi gereken bir virüs değil, özgür bir toplum için olmazsa olmazlardandır.” denildi.

TGS raporunda “Son 10 yılda medya çalışanları üzerindeki baskının sadece parmaklıkların ardıyla sınırlı olmadığını, medya sahipliğinin yandaşlaştırıldığını, davalar ile gazetecilerin yıldırılmak istendiğini, medya çalışanlarına fizikî saldırılarla gözdağı verildiğini herkes biliyor. Gazeteciler özgürlüğünü yitirirken toplumumuz haber alma hakkını, ülkemiz de demokrasisini kaybediyor.” dedi.

Ayrıca RSF Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde kendisine 154. Sırada yer bulan Türkiye’de en az 62 gazeteci, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçildiği Ağustos 2014’ten bu yana, “cumhurbaşkanına hakaret” bahanesiyle TCK’nın 299. maddesi uyarınca süreli hapis veya adli para cezasıyla cezalandırıldı.