Patronlar Karantinada İşçiler Ölüyor

Kırklareli Lüleburgaz’daki Şişecam fabrikasında çalışan Mehmet Kürtül koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. Kürtül’ün ölümünün iş cinayeti olduğunu vurgulayan sendikalar ve siyasi partiler, ortak bildiri yayımlayarak patrona ve hükümete tepki gösterdi.

Lüleburgaz Emek ve Demokrasi Platformu içinde yer alan DİSK ve KESK’e bağlı bazı sendikalar, Lüleburgaz Kadın Platformu, CHP, EMEP ve Sol Parti’nin imzasıyla bir bildiri yayınladı: “işçiler korumasız ve savunmasız bir şekilde sırf patronlar zarar etmesin diye işsizlikle ve açlıkla korkutularak, aileleri ve yakınları da tehlikeye atılarak çalıştırılıyor. Binlerce işçi ve emekçi kardeşimize Covid-19 virüsü bulaştı, yüzlercemiz tedavi görüyor. Onlarca işçi kardeşimizi bu salgına kurban verdik. Mehmet Kürtül’ün ölümüğ açıkça iş cinayetidir.”

Ayrıca bildiride şu taleplere değinildi: “Çalışması zorunlu olmayan sektörlerde devam eden üretim derhal durdurulsun. Ücretsiz izinler durdurulsun, işçilere ücretsiz izin verilsin. İşten atmalar yasaklansın. Zorunlu çalışan işçi ve emekçilere sağlıklı çalışma koşulları sağlansın. Herkese ücretsiz test yapılsın.”
Mehmet Kürtül’ün 25 yıldır üyesi olduğu Kristal-İş Sendikası’nın bildiriye imza vermemesi dikkat çekti.”