SOMA Katliamının 6. Yılında Unutmak Yok!

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma ilçesinde 300’den fazla madencinin yaşamını yitirdiği işçi katliamı 6. yılında da yapılan çağrılarla unutulmayacak.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin yaptığı çağrıyla katliamın yaşandığı gün olan 13 Mayıs’ta, saat 18.00’da, Kadıköy Rıhtım’da ” Sizin Normal’iniz SOMA’dır” denilerek bir araya gelinecek.

Soma’da 13 mayıs 2014’te Soma Holding’e bağlı kömür madeninde vardiya değişimi sırasında meydana gelen patlama sonrası yangın çıkmış ve 300’den fazla madenci yerin 400 metre altında mahsur kalmış ve yaşamını yitirmişti. Mevzuata göre maden ocağının girişinde yapılması gereken vardiya değişiminin “üretimin aksamaması” için yerin altında yapılması yaşamını yitiren işçi sayısını artırmıştı. Bu uygulama ise, katil şirketin işçilerin yaşamına mal olan ihmallerinden sadece biriydi. Bu ihmaller de devletin parlamentosunda ve ilgili bakanlıklarında “mevzuata uydurulmuştu.” Katliam sonrası açılan göstermelik davalar da devlet-şirket işbirliğinde “kitabına uydurulan” bu ihmalleri gizleme amacını taşımaktan öteye gitmedi.