‘Berxwedana 33 salan Dayika Berfo’ Belgeseli Erişime Açıldı

Cumartesi Anneleri’nden Berfo Ana’nın gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır’ı arama ve adalet mücadelesini yansıtan ’33 yıllık direniş Berfo Ana’ belgeseli erişime açıldı. Veysi Altay’ın yönetmenliğini yaptığı belgesel aynı zamanda kayıp yakınlarının mücadelelerini ve 12 Eylül 1980 Darbesi’nde yapılan işkenceleri anlatıyor.

Cemil Kırbayır, 13 Eylül 1980’de evinden gözaltına alınmıştı. 247. Piyade Alayı’nda bir hafta tutulmasının ardından Kars Askeri Gözetimevi’ne gtürülmüştü. O dönem sorgu evi olarak kullanılan Dede Korkut Eğitim Enstitüsü’nde emniyet personelince sorgulanırken, 8 Ekim 1980’de işkencede öldürülmüştü. Dönemin yetkilileri Kırbayır’ın gözaltındayken kaçtığını ileri sürseler de bu iddia Genelkurmay Başkanlığı tarafından yalanlanmış, Meclis İnsan Hakları Komisyonu da Kırbayır’ın işkencede öldürüldüğünü açıklamıştı. 33 yıl boyunca oğlunun kemiklerini arayan Berfo Ana, 21 Şubat 2013’de oğlunun mezarına kavuşamadan yaşamını yitirmişti.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı 12 Eylül davasının duruşması için Kars’tan Ankara’ya giden Berfo Ana, Evren ve Şahinkaya’nın rahatsızlıklarını gerekçe göstererek duruşmaya gelmemesi üstüne “Kenan Evren sen hiç utanmadın mı benim çocuğumu öldürürken? Evin yıkılsın ocağın sönsün. Sen benim evimi yıktın. Elin ayağın titremesin Evren buraya gel” demiş, hakime de “Sen o namussuzu neden buraya getirmedin” diye seslenmişti.

10 gün boyunca erişime açık olacak belgesele, “https://www.youtube.com/watch?v=FynzarI6eZ0” linkten ulaşılabilir.