Sisi’den Libya’ya Asker Çıkarma Sinyali

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi “Sirte ve Cufra kırmızı çizgimizdir” diyerek Libya’ya asker çıkarma sinyali verdi. Ülkenin batısında bulunan askeri bölgedeki Mısır Hava Kuvvetleri birliklerini ziyareti sırasında Libya’daki son duruma dair açıklamalar yapan Sisi, “…Hedeflerimiz, ülkenin batı sınırını korumak ve Mısır’ın ulusal güvenliğinin bir parçası olması hasebiyle Libya’da güvenlik ve istikrarın hızlı bir şekilde sağlanmasını desteklemek, Libyalıların akan kanını durdurmak, derhal ateşkesi sağlamak ve Birleşmiş Milletler gözetiminde kapsamlı müzakereleri başlatmak olacaktır” diye konuştu.

Üste bulunan askerlere de hitap eden Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, “Sınırlarımız içinde veya gerekirse sınırlarımızın dışında herhangi bir görevi yerine getirmek için hazırlıklı olun” dedi.

Ankara desteğindeki, Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) karşı savaşan general Halife Hafter’in müttefiki, Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi’ni “tek meşru otorite” olarak nitelendiren Sisi, “Artık gerek kendimizi savunma açısından gerek Libya’da seçilmiş tek meşru otorite olan Temsilciler Meclisi’nin talebi üzerine olsun Mısır’ın Libya’ya yapacağı herhangi bir doğrudan müdahale uluslararası meşruiyet kazanmıştır” ifadelerini kullandı.

Sisi ayrıca, Sirte ve Cufra’ya UMH saldırısı olması halinde “yerel aşiretlerin” liderliğini yaptığı askeri bir eyleme geçilebilir dedi. Abdülfettah el Sisi’nin işaret ettiği ve Libya’nın sosyo-politik yapısında önem taşıyan “yerel aşiretlerden” bazıları, Sirte’ye yönelik operasyonları sırasında “saf değiştirerek” Hafter güçlerine katılmıştı.

Sisi’nin açıklamaları sonrası Tobruk’taki Temsilciler Meclisi ve müttefiki Hafter’i destekleyen devletlerden gelen, olası bir asker operasyona “destek açıklamaları” dikkat çekti. Suudi Arabistan “Mısır’ın güvenliği Suudi krallığının ayrılmaz bir parçasıdır, sınırlarını savunma hakkına sahip olan Mısır’ın yanında yer alıyoruz.” açıklaması yaptı. Diğer müttefikler Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn de benzer destek açıklamalarında bulundu.

Sisi’nin “kırmızı çizgimizdir” dediği bölgelerden Sirte, petrol havzalarına yakın olması ve liman şehri olması nedeniyle söz konusu havzalardan çıkarılan petrolün transferi açısından kritik önemde bir kent. Sirte geçtiğimiz Ocak ayının başlarında Halife Hafter komutasındaki Libya Ulusal Ordusu(LNA) kontrolüne geçmişti. Ancak Sirte, geçtiğimiz haftalarda Ankara’nın askeri desteğindeki UMH güçlerinin operasyonları sonrası LNA kontrolünden çıkma aşamasına gelmişti.

Halen LNA kontrolündeki Cufra’da bulunan askeri üsse ise, UMH’nin Trablus’taki LNA kuşatmasını kırması sonrası Hafter güçleri ve Rus askeri şirketi Wagner’e bağlı birlikler konuşlanmış durumda. Geçtiğimiz günlerde ABD merkezli Bloomberg’e konuşan UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Rusya’nın Cufra’daki askeri üssü ele geçirmesinin “engellenmesi gerektiğini” söylemişti.