YAŞ Toplantısı Sona Erdi

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı bugün yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleşen toplantı sonunda açıklanan kararlara göre TSK’nin komuta kademesi değişmezken, 15 Temmuz ve Afrin Operasyonu gibi kritik süreçlerde öne çıkan iki komutan olan Zekai Aksakallı ve İsmail Metin Temel “emekliye ayrıldı.” YAŞ kararlarına göre ayrıca, 30 general/amiral “kadrosuzluk” nedeniyle emekliye sevk edildi.

Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda 15 Temmuz gecesi yaşanan çatışmada “darbeci”  Semih Terzi için ‘Vurun’ emri verdiği iddia edilen Zekai Aksakallı, mahkemede verdiği ifadede, “TSK’de kriz ve olağanüstü durumlarda ilk haber alınır alınmaz tedbir olarak ‘personel kışlayı terk etmesin’ emri verilir. Bu temel kural 15 Temmuz da uygulansa darbe girişimi açığa çıkardı” diyerek Hulusi Akar’ı işaret etmişti.

24 Haziran 2018 seçimi öncesi CHP’nin adayı Muharrem İnce ile yaşanan yaşanan “Apolet sökme” tartışması ile gündeme gelen İsmail Metin Temel, 2018 kararlarında Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığına atanmış, bu atama “tenzil-i rütbe” olarak yorumlanmıştı.

O dönem Temel’in Genelkurmay Karargâhıyla arasında bir süredir gerginlik yaşandığı belirtiliyordu.

14-15 Aralık tarihlerinde Genelkurmay’da yapılan değerlendirme toplantısı, bu gerginliğin su yüzüne çıktığı tarih oldu. İddiaya göre Temel, bu toplantıya gelmesi emredilmesine rağmen katılmadı.