Mısır’da 5 Kadına TikTok Cezası

Mısır’da beş kadın TikTok paylaşımları gerekçe gösterilerek ‘kamu ahlakını ihlal ettikleri’ gerekçesiyle iki yıl hapis ve 300 bin Mısır lirası para cezasına çarptırıldı.

Ceza alan kadınlardan Hanin Hüssam geçtiğimiz aylarda sosyal medyadakşi 1.3 milyon takipçisine kadınların onunla çalışarak daha fazla para kazanabileceğini söylediği bir video yayımladıktan sonra gözaltına alınmıştı.

Mısır’da geçen ay da dansöz Sama el-Masri, TikTok’ta paylaştığı bir dans videosu sebebiyle ‘ kamu ahlakını ihlal ettiği’ gerekçesiyle suçlu bulunmuş ve üç yıl hapis cezasına çaptırılmıştı. Masri, daha önce de çektiği bir klipten sebep 2 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak itirazı kabul edilmişti.

İnsan hakları avukatı Tarık El Avadi, bu tutuklamaların Mısır hükümetinin ‘modern iletişim teknolojilerinin hızla yükselmesini engelleme çabası’ olduğu yorumu yaptı. Temyize gidileceğini söyleyen kadın hakları avukatı İntizar El Said ise, ‘sosyal medya paylaşımlarının hapse girmek için bir gerekçe olmadığını’ ifade etti.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığını söyleyen insan hakları savunucuları, sosyal medyada kadınların serbest bırakılması için bir kampanya başlattı.