Ankara Gerilimde Dengeyi Tutturdu: Kıbrıs ile Lübnan Arasında Navtex İlan Edildi

Dün, “Oruç Reis geriliminde” uzlaşı görüntüsü çizen Ankara, gerilim-uzlaşı dengesinde yeni bir adım atarak Kıbrıs ile Lübnan arasında kalan deniz sahasında   Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisini görevlendirdi.

Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı’nın internet sayfasında “Navtex duyurusu*” yapılarak, Doğu Akdeniz’de yeni bir gerilime yol açacak söz konusu misyonda, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin yanı sıra M/V Tanux-1 ve R/V Apollo Moon isimli gemilerin sismik çalışmalar yapmak üzere görevlendirildiği belirtildi.

Petrol ve doğal gaz aramak için yapılacak söz konusu sismik çalışmaların Kıbrıs ile Lübnan arasında kalan bölgede yer alan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait  “2, 3 ve 13 numaralı münhasır ekonomik bölgeleri” olduğu belirtiliyor.

* “Navigational Telex” kavramının kısaltması olan Navtex denizcilere seyrüsefer uyarıları, meteoroloji tahminleri ve güvenlik enformasyonlarını iletmeye yarayan haberleşme cihaz sistemi. Devletlerin Deniz Kuvvetleri de yapacakları eğitim ve tatbikatların bilgisini yer ve zaman bildirerek bu yolla diğer denizcilere duyuruyorlar. TSK’de Navtex Mesaj ve Seyir duyuruları Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşiongrafi Dairesi Başkanlığı tarafından çıkartılıyor.