ABD: Eyalet Yönetiminin Karşı Çıkmasına Rağmen Eylemlere Gönderilen Federal Birlikler Oregon’dan Çekiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, 29 Haziran günü, 4 yaşındaki LeGend Taliferro’nun evinin yakınında gerçekleşen bir silah atışı neticesinde yaşamını yitirmesinin ardından Missouri eyaletinde gerçekleşen benzer cinayetleri önlemek ve araştırmak için federal birlikleri eyalete konuşlandırmıştı.

Fotoğraf:Griffin Malone

22 Temmuz’da ise”Operation Legend” adı altında gerçekleşen bu operasyonun kapsamı,20 Mayıs günü gözaltına alındığı sırada polis tarafından boğularak öldürülen siyah George Floyd’un ardından gerçekleşen eylemler sırasında federal mülklere “zarar gelmesini önlemek” bahanesiyle genişletileceği Trump tarafından açıklanmıştı.

New Mexico,Detroit,Chicago,Cleveland ve Milwaukee eyaletlerinin valileri, federal birliklerin eyaletlerinde konuşlanmasını istemediklerini ve gelseler bile eylemlere müdahale etmemeleri gerektiğini istemişti. Oregon yönetimi ise,hangi şartla olursa olsun federallerin eyalete gelmesini istemediklerini belirtmişti.

Eylemler ve Tepkiler Üzerine Federaller Geri Çekiliyor

Yaklaşık bir aydır Oregon’un Portland şehrinde Federal Adliye Binası’nı koruma bahanesiyle eylemcilere saldıran federal birlikleri bugünden itibaren şehri boşaltmaya başladı.

Şehre geldiklerinden beri eylemcilere plastik mermi ve biber gazlarıyla saldıran federaller, tahliye sırasında da eylemcilere yönelik saldırılarına devam ediyor.

Federallerin eylemcilere saldırmak için kullandığı biber gazı kapsüllerinin, göz yaşartmasının yanı sıra fırlatılınca alev aldığı da görülüyor.