İranlı Death Metal Grubu Arsames’in Üyelerine 15 Sene Hapis Cezası Verildi: Bahane “Satanist Müzik”

Metal müziği yasaklı ve “şeytani” kabul eden İran yönetimi, metal müzik icra eden müzisyenlere verdiği cezalarla biliniyor. 2002 yılından beri aktif müzik yapan İranlı death metal grubu Arsames’e, devlet tarafından 15 senelik hapis cezası verildi. Kefalet ücretini ödeyen grup üyeleri, temyiz sürecinde serbestler.

İran İslami Kültür ve Rehberlik Bakanlığı, ülkedeki metal müzik camiasına karşı çok sıkı bir sansür ve baskı politikası uygulayarak “din dışı ve şeytani” gördüğü müziğin icracılarının hapis, kırbaç ve hatta idam cezası alması için elinden geleni yapıyor. Pek çok İranlı metal müzik grubu ve sanatçısı, devletin baskılarına karşı ya anonim kalmayı tercih ederek – ve zorlanarak underground mecralarda müzik üretimine devam ederken, pek çoğu da müziklerini artık İran’da açık açık yapamaz duruma geldikten sonra ülke dışına çıkmak zorunda kalıyor.

İran devletinin hedefine aldığı Arsames grup üyeleri ay başında gözaltına alınarak devlet tarafından 15 sene hapis cezasına çarptırıldı. Grup üyeleri,kefalet ücretlerini ödeyerek temyiz sürecinde bir sonraki duruşmaya kadar serbest bırakıldılar.

2015 yılında, başka bir metal grubu Confess’in üyeleri Nikan “Siyanor” Khosravi ve Arash “Chemical” Ilkhani tutuklanıp hücreye atılarak idam ile yargılanmış, temyiz sürecinde ise Norveç’e gitmişlerdi. Grup üyeleri, geçtiğimiz sene sonuçlanan davada toplam 14 yıl hapis cezası ve 74 kırbaç cezası aldı.