Reuters: “Lübnan Devleti Beyrut Limanı için Bir Ay Önce Uyarıldı”

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Beyrut Patlaması sonrası, Lübnan devletinin patlamadaki sorumluluğu tartışılırken, Reuster haber ajansı bu konuya dair önemli bir haber geçti. Reuters haberinde, güvenlik uzmanları temmuz ayında Lübnan hükümetinin Beyrut limanında olası bir patlamanın korkunç etkilerine karşı uyarıldığı belirtiliyor.

Güvenlik uzmanları uyarıyı, dün istifa eden başbakan Hasan Diyab ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn’a iletti. Reuters, Lübnan Devlet Güvenlik Genel Müdürlüğü’nün son raporunda iki siyasetçiye 20 Temmuz tarihinde gelen bir mektuptan bahsedildiğini, raporda mektubun içeriği konusunda ise ayrıntılı bilgi olmadığını aktardı.

Bir üst düzey güvenlik yetkilisi mektubun geçen ocak ayında ivedilikle güvenlik tedbiri alınması gereken kimyasallarla ilgili adli bir soruşturmanın sonuçlarının bir derlemesi olduğunu kaydetti.

“Bu maddenin çalınması halinde bir terör saldırısında kullanılma tehlikesi vardı” diyen yetkili “Soruşturmanın sonunda General Hasan Oveydat bir sonuç raporu hazırladı ve yetkililere gönderdi” diye konuştu.

Söz konusu mektubun yazımında rol üstlenenlerden biri olduğu belirtilen ve ismini vermek istemeyen yetkili “Onları bunun patlaması halinde Beyrut’u yerle bir edebileceği konusunda uyardım”  dedi.