Gülistan Doku’yu Arama Çalışmalarına Son Verildi

 Dersim’de “kaybolan” üniversite öğrencisi Gülistan Doku’yu arama çalışmaları sona erdi.

Dersim’de Gülistan Doku’yu arama çalışmalarına dair yapılan Valilik açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Uzunçayır Baraj Gölünde 13 gün aralıksız devam eden çalışmalarda arama sahası 15 sektöre bölünmüş olup, 4 kilometre mesafede yaklaşık 1.320 dönüm büyüklüğündeki alanda su altı ve su üstü arama çalışması titizlikle yürütülmüştür. Su altı arama robotu, sonar ve kurbağa adam personelinin dalış marifeti ile yapılan çalışmalar, 18.08.2020 tarihinde sonlandırılmıştır. Gülistan Doku’yu arama çalışmalarında tüm imkan ve kabiliyetler kullanılmış, her gün bulma umuduyla 226 gündür sürdürdüğümüz çalışmalardan maalesef bir sonuç alınamamıştır.”

Gazete Duvar’ın haberine göre, Doku’nun en son görüldüğü Sarı Saltuk Viyadüğü’nün çevresi ile Uzunçayır Baraj Gölü’ndeki su seviyesi düşürüldü dip taraması yapıldı. Ancak Doku’ya ait bir iz bulunamadı. Gülistan Doku’yu arama çalışmaları Uzunçayır Baraj Gölü’nde 13 gündür sürüyordu.

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Gülistan Doku, 5 Ocak’ta “kaybolmuştu.”

Doku ailesinin avukatı, 28 Temmuz’da Doku’nun erkek arkadaşı Rus asıllı Zainal Abarakov’un tutuklanması için başvuru yapmış, tutuklama talebi reddedilmişti.

Doku’nun ablası Aygül Doku, “Abarakov’un tutuklanması için Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunmuştuk. Ancak Başsavcılık bugün tutuklanma istemini reddetmiş. Kardeşimin Ulusal Kriminal Dairesi’nin gönderdiği bilirkişi raporu ile 2 gün alıkonulduğu belirtilmişti” demişti.

4 Ocak gecesi kardeşinin zorla araca bindirildiğinin kesin olduğunu ve görgü tanıklarının da olduğunu belirten Aygül Doku, “Yine bir gün sonra 5 Ocak günü sabah saatlerinde Gülistan, erkek arkadaşı Zainal Abarakov’un çalıştığı kafeye gidip hızla çıkmaya çalışıyor ve erkek arkadaşı yine alıkoyuyor. Gülistan belki 5 Ocak günü o kafeden rahat çıkmış olsaydı belki bugün akıbetini biliyor olacaktık” demişti.

29 Temmuz’da ise Zainal Abarakov’un zorla ifadesinin alınmasına karar verilmişti. Doku ailesinin avukatı Ali Çimen, “Her ne kadar direk tutuklama yapılmasına yönelik talebimiz ret edilmişse de başsavcılıkça gelen belgeler doğrultusunda ve Ulusal Kriminal Büro’nun Bilimsel Raporu ve HTS Telefon Trafiği doğrultusunda ifadesinin mevcutlu olarak şüphelinin yeniden ifadesinin mevcutlu olarak alınmasına yönelik talebimiz kabul edilmiştir” diye konuşmuştu.

Soruşturma, bazı delillerin toplanmadığı, soruşturmanın Abarakov’un polis olan üvey babasının görev yaptığı asayiş şube tarafından yürütüldüğü, Abarakov’un anne ve üvey babasının çelişkili beyanlarının olduğunu ve bu çelişkili beyanların aydınlatılmadığı gerekçesiyle eleştiriliyordu.